dc.contributor.author | Farhikhtah, Arghanoon | |
dc.contributor.author | Grahn, Eddie | |
dc.date.accessioned | 2013-05-31T08:31:10Z | |
dc.date.available | 2013-05-31T08:31:10Z | |
dc.date.issued | 2013-05-31 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/32909 | |
dc.description | Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Does coconut fat have beneficial effects on blood cholesterol in healthy adults?
- a systematic review
Author: Arghanoon Farhikhtah and Eddie Grahn
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Frode Slinde
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 ECTS
Date: May 23, 2013
Background
Coconut fat has gained a lot of attention for its claimed beneficial effects concerning health. Its fat
content is made up of approximately 90% saturated fatty acids. The intake of saturated fats affects
blood cholesterol levels. Cholesterol can be measured through total cholesterol (TC), Low Density
Lipoprotein (LDL), High Density Lipoprotein (HDL), Very Low Density Lipoprotein (VLDL)
and LDL/HDL ratio. Research has been done on single fatty acids from coconut fat and positive
results regarding health have been reached. However it is important to elucidate that conclusions
based on studies made on single fatty acids may differ from coconut fat as a whole.
Objective
The aim of this systematic review was to investigate how a diet rich in coconut fat would affect
blood cholesterol levels when it came to TC, LDL, HDL and the LDL/HDL-ratio.
Search strategy
The databases PubMed and Scopus were used in the literary search process for relevant articles.
Search words of importance for the systematic reviews’ research question were applied.
Selection criteria
RCT, CCT and cohort studies from 1990 to present, both investigating coconut fat vs. other fats as
well as coconut fat vs. placebo were considered. Studies including pregnant women, participants
using drugs that influenced blood lipid metabolism or studies on single fatty acids were excluded.
Data collection and analysis
Appropriate materials were selected and three final studies were chosen, two RCT and one CCT.
The study quality and the strength of evidence of the endpoints were based upon the validation
template Granskningsmall för randomiserade studier, Granskningsmall för observationsstudier
och icke-randomiserade kontrollerade studier and Sammanfattande Evidensformulär.
Main results
The test diets rich in coconut fat (SFA diets) led to significantly higher TC and LDL levels
compared to diets rich in HUFA (safflower oil, soya-bean oil or a HUFA mix). Only one study
showed significantly higher HDL levels in all its subjects after a coconut fat diet. TC and LDL
were significantly higher on a butter diet compared to a coconut fat diet (SFA versus SFA). The
LDL/HDL ratio was lower after the HUFA mix diet compared to the SFA diets.
Conclusions
Coconut fat as the main fat in the diet significantly increases TC and LDL levels, which is today
not considered beneficial regarding blood cholesterol in relation to health. The outcomes on HDL
levels however differ between the studies. The LDL/HDL ratio is higher when comparing coconut
fat diets with a HUFA diet. The strength of evidence regarding coconut fat’s effect on TC, LDL
and HDL is measured mediate-high (+++) and for LDL/HDL ratio low (++). | sv |
dc.description.abstract | Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Har kokosfett gynnsamma effekter på blodkolesterol hos friska vuxna?
- en systematisk översiktsartikel
Författare: Arghanoon Farhikhtah och Eddie Grahn
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-05-23
Bakgrund
Kokosfett har fått mycket uppmärksamhet för sina påstådda positiva hälsoeffekter.
Fettsammansättningen i kokos består av cirka 90 % mättade fettsyror. Mättat fett påverkar
kolesterolhalten i blodet. Kolesterol kan mätas genom totalkolesterol (TC), Low Density
Lipoprotein (LDL), High Density Lipoprotein (HDL), Very Low Density Lipoprotein (VLDL)
och kvoten mellan LDL och HDL. Forskning har gjorts på enskilda fettsyror från kokosfett och
resultat på gynnsamma hälsoeffekter har visats. Det är dock viktigt att belysa att slutsatser
baserade på studier gjorda på enskilda fettsyror kan skilja sig från kokosfett i helhet.
Syfte
Syftet med denna översiktsartikel var att undersöka hur en kost rik på kokosfett påverkar
kolesterolhalten i blodet gällande TC, LDL, HDL och LDL/HDL-kvoten.
Sökväg
Databaserna PubMed och Scopus användes i litteratursökningsprocessen för att få fram lämpliga
artiklar. Sökord av betydelse för översiktsartikelns frågeställning användes.
Urvalskriterier
RCT, CCT och kohortstudier från 1990 och framåt som undersökte kokosfett vs. andra fetter eller
kokosfett vs. placebo inkluderades. Studier med gravida kvinnor samt deltagare som använde
läkemedel som påverkade blodfettsmetabolismen eller studier på enskilda fettsyror exkluderades.
Datainsamling och analys
Ett urval av adekvat material gjordes och tre studier valdes, två RCT och en CCT. Studiekvalitén
samt graden av effektmåttens evidensstyrka bedömdes utifrån Granskningsmall för
randomiserade studier, Granskningsmall för observationsstudier och icke-randomiserade
kontrollerade studier och Sammanfattande Evidensformulär.
Resultat
Testdieterna rika på kokosfett (SFA-kost) gav signifikant högre TC- och LDL-nivåer jämfört med
testdieterna rika på HUFA (tistelolja, sojabönsolja eller HUFA-mix). Endast en studie visade på
signifikant högre nivåer av HDL i gruppen som helhet efter en kost med kokosfett. TC och LDL
var signifikant högre med smör som testfett jämfört med kokosfett (SFA vs. SFA). LDL/HDLkvoten
var lägre efter en HUFA-diet jämfört med SFA-dieterna.
Slutsats
Kokosfett som det dominerande fettet i kosten ger en signifikant ökning av TC och LDL, något
som idag anses vara ofördelaktigt gällande blodkolesterolhalten relaterat till hälsan. Effekten på
HDL skiljer sig åt mellan studierna. LDL/HDL-kvoten är högre när man jämför en kost rik på
kokosfett med en kost rik på HUFA. Evidensstyrkan för kokosfettets påverkan på TC, LDL och
HDL bedöms vara måttlig (+++) och för LDL/HDL-kvoten låg (++). | sv |
dc.language.iso | eng | sv |
dc.relation.ispartofseries | DIE/V13 | sv |
dc.subject | coconut fat | sv |
dc.subject | cholesterol | sv |
dc.title | Does coconut fat have beneficial effects on blood cholesterol in healthy adults? - a systematic review | sv |
dc.title.alternative | Har kokosfett gynnsamma effekter på blodkolesterol hos friska vuxna? - en systematisk översiktsartikel | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |