Show simple item record

dc.contributor.authorHult, Linnéa
dc.contributor.authorWestling, Sandra
dc.date.accessioned2013-05-31T08:49:57Z
dc.date.available2013-05-31T08:49:57Z
dc.date.issued2013-05-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32913
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Coconut fat’s effect on blood lipids - A systematic overview Author: Linnéa Hult and Sandra Westling Supervisor: Fredrik Bertz Examiner: Ingrid Larsson Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: 2013-04-11 Background: Coconut fat has recently been praised in the media. Amongst other things, coconut oil has been said to lower cholesterol (1, 2). This despite the fact that coconut oil contains of 92 % saturated fat, which strong scientific evidence support raises the blood lipids and thus increases the risk of cardiovascular disease (3). Objective: To examine the scientific evidence for how blood lipids in adults are affected by an intake of coconut fat compared to an intake of other kind of fats. Search strategy: PubMed and Scopus have been used in the literary search. Keywords used were "coconut fat", "coconut oil", "plasma lipids" and cholesterol [MeSH]. Selection criteria: Human studies of RCT or cohort type, published since 1983. Studies in healthy adults who consumed at least 15 grams of coconut fat per day for two weeks. Included measurements were fasting total cholesterol, LDL, HDL, triglycerides and LDL/HDL ratio. Data collection and analysis: Studies were gathered according to the inclusion and exclusion criterias and the quality of the studies were examined using the SBU’s”Granskningsmall för randomiserad kontrollerad studie ". The studies were divided into two subgroups, unsaturated or saturated fats, depending on the comparison fat that had been used. Evidence was graded by GRADE. Main results: Six randomized studies are included in the results. All studies compared coconut fat with unsaturated fat, and one of them also compared coconut fat with saturated fat. Five of the studies showed negative effects of coconut fat compared to unsaturated fats (about 1 mmol/L higher total cholesterol, 21 %), one study’s result was contradictory. When it comes to the comparison with saturated fats, the only included study showed that coconut fat has positive effects on the blood lipids in relation to butter. Conclusions: Coconut fat increases the blood lipids more than polyunsaturated fat, evidence for this is moderate. The evidence for the LDL/HDL-ratio is low. The evidence for the difference between coconut fat and other saturated fats are very low and no further conclusion can be made, more research is needed on the subject.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kokosfetts påverkan på blodfetterna – En systematisk översiktsartikel Författare: Linnéa Hult och Sandra Westling Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-04-11 Bakgrund: Kokosfett är ett livsmedel som under den senaste tiden hyllats i media. Bland annat sägs kokosfett kunna sänka kolesterolvärdena (1, 2). Detta trots att kokosfett innehåller 92 % mättat fett, vilket det finns starka vetenskapliga bevis för att det höjer blodfettsnivåerna och därmed ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom (3). Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för hur blodfettsnivåerna hos vuxna påverkas av intag av kokosfett jämfört med intag av andra fetter. Sökväg: Databaserna PubMed och Scopus har använts vid litteratursökningen. Sökord var ”coconut fat”, ”coconut oil”, ”plasma lipids” och cholesterol [MeSH]. Urvalskriterier: Humanstudier av RCT eller kohorttyp, publicerade efter 1983. Studier på friska vuxna som konsumerat minst 15 gram kokosfett per dag under två veckor. Granskade utfallsmått var fastevärden av totalkolesterol, LDL, HDL, triglycerider och LDL/HDL-kvot. Datainsamling och analys: Studier samlades in efter de förutbestämda inklusions- och exklusionskriterierna och kvalitetsgranskades med hjälp av SBU: s ”granskningsmall för randomiserad kontrollerad studie” (bilaga 1). Studierna delades upp i två subgrupper, omättade eller mättade fetter, beroende på vilket jämförelsefett som använts. Evidensen graderades utifrån GRADE. Resultat: Sex randomiserade studier ligger till grund för resultatet. Alla jämförde kokosfett med omättat fett och en av dem även med mättat fett. Fem av studierna visade på negativa effekter av kokosfett i förhållande till omättade fetter (cirka 1 mmol/L högre totalkolesterol, 21 %), en studie hade motstridiga resultat. Gällande jämförelsen med mättade fetter visade granskade studien att kokosfett har positiv inverkan på blodfetterna i förhållande till smör. Slutsats: Blodfettsnivåerna höjs mer av kokosfett än av omättat fett, för denna slutsats föreligger måttlig evidens. Gällande påverkan på LDL/HDL-kvoten är evidensen låg. För skillnaden mellan kokosfett och andra mättade fetter är evidensen mycket låg och ingen slutsats kan dras, mer forskning behövs på ämnet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V13sv
dc.relation.ispartofseriesC-Uppsatssv
dc.subjectKokosfettsv
dc.subjectblodfettersv
dc.titleKokosfetts påverkan på blodfetterna – En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeCoconut fat’s effect on blood lipids - A systematic overviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record