dc.contributor.author | Hult, Linnéa | |
dc.contributor.author | Westling, Sandra | |
dc.date.accessioned | 2013-05-31T08:49:57Z | |
dc.date.available | 2013-05-31T08:49:57Z | |
dc.date.issued | 2013-05-31 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/32913 | |
dc.description | Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Coconut fat’s effect on blood lipids - A systematic overview
Author: Linnéa Hult and Sandra Westling
Supervisor: Fredrik Bertz
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2013-04-11
Background: Coconut fat has recently been praised in the media. Amongst other things,
coconut oil has been said to lower cholesterol (1, 2). This despite the fact that coconut oil
contains of 92 % saturated fat, which strong scientific evidence support raises the blood lipids
and thus increases the risk of cardiovascular disease (3).
Objective: To examine the scientific evidence for how blood lipids in adults are affected by
an intake of coconut fat compared to an intake of other kind of fats.
Search strategy: PubMed and Scopus have been used in the literary search. Keywords used
were "coconut fat", "coconut oil", "plasma lipids" and cholesterol [MeSH].
Selection criteria: Human studies of RCT or cohort type, published since 1983. Studies in
healthy adults who consumed at least 15 grams of coconut fat per day for two weeks. Included
measurements were fasting total cholesterol, LDL, HDL, triglycerides and LDL/HDL ratio.
Data collection and analysis: Studies were gathered according to the inclusion and exclusion
criterias and the quality of the studies were examined using the SBU’s”Granskningsmall för
randomiserad kontrollerad studie ". The studies were divided into two subgroups, unsaturated
or saturated fats, depending on the comparison fat that had been used. Evidence was graded
by GRADE.
Main results: Six randomized studies are included in the results. All studies compared
coconut fat with unsaturated fat, and one of them also compared coconut fat with saturated
fat. Five of the studies showed negative effects of coconut fat compared to unsaturated fats
(about 1 mmol/L higher total cholesterol, 21 %), one study’s result was contradictory. When it
comes to the comparison with saturated fats, the only included study showed that coconut fat
has positive effects on the blood lipids in relation to butter.
Conclusions: Coconut fat increases the blood lipids more than polyunsaturated fat, evidence
for this is moderate. The evidence for the LDL/HDL-ratio is low. The evidence for the
difference between coconut fat and other saturated fats are very low and no further conclusion
can be made, more research is needed on the subject. | sv |
dc.description.abstract | Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kokosfetts påverkan på blodfetterna – En systematisk
översiktsartikel
Författare: Linnéa Hult och Sandra Westling
Handledare: Fredrik Bertz
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-04-11
Bakgrund: Kokosfett är ett livsmedel som under den senaste tiden hyllats i media. Bland
annat sägs kokosfett kunna sänka kolesterolvärdena (1, 2). Detta trots att kokosfett innehåller
92 % mättat fett, vilket det finns starka vetenskapliga bevis för att det höjer blodfettsnivåerna
och därmed ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom (3).
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för hur blodfettsnivåerna hos vuxna
påverkas av intag av kokosfett jämfört med intag av andra fetter.
Sökväg: Databaserna PubMed och Scopus har använts vid litteratursökningen. Sökord var
”coconut fat”, ”coconut oil”, ”plasma lipids” och cholesterol [MeSH].
Urvalskriterier: Humanstudier av RCT eller kohorttyp, publicerade efter 1983. Studier på
friska vuxna som konsumerat minst 15 gram kokosfett per dag under två veckor. Granskade
utfallsmått var fastevärden av totalkolesterol, LDL, HDL, triglycerider och LDL/HDL-kvot.
Datainsamling och analys: Studier samlades in efter de förutbestämda inklusions- och
exklusionskriterierna och kvalitetsgranskades med hjälp av SBU: s ”granskningsmall för
randomiserad kontrollerad studie” (bilaga 1). Studierna delades upp i två subgrupper,
omättade eller mättade fetter, beroende på vilket jämförelsefett som använts. Evidensen
graderades utifrån GRADE.
Resultat: Sex randomiserade studier ligger till grund för resultatet. Alla jämförde kokosfett
med omättat fett och en av dem även med mättat fett. Fem av studierna visade på negativa
effekter av kokosfett i förhållande till omättade fetter (cirka 1 mmol/L högre totalkolesterol,
21 %), en studie hade motstridiga resultat. Gällande jämförelsen med mättade fetter visade
granskade studien att kokosfett har positiv inverkan på blodfetterna i förhållande till smör.
Slutsats: Blodfettsnivåerna höjs mer av kokosfett än av omättat fett, för denna slutsats
föreligger måttlig evidens. Gällande påverkan på LDL/HDL-kvoten är evidensen låg. För
skillnaden mellan kokosfett och andra mättade fetter är evidensen mycket låg och ingen
slutsats kan dras, mer forskning behövs på ämnet. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | DIE/V13 | sv |
dc.relation.ispartofseries | C-Uppsats | sv |
dc.subject | Kokosfett | sv |
dc.subject | blodfetter | sv |
dc.title | Kokosfetts påverkan på blodfetterna – En systematisk översiktsartikel | sv |
dc.title.alternative | Coconut fat’s effect on blood lipids - A systematic overview | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |