Oralt intag av grönt te och dess effekt på uppkomsten av UV-inducerad hudrodnad, erythema solare – En systematisk litteraturöversikt
Oral intake of green tea and its effect on the appearance of UV-induced erythema, erythema solare – A systematic literature review
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Oralt intag av grönt te och dess effekt på uppkomsten av UV-inducerad hudrodnad, erythema solare – En systematisk litteraturöversikt
Författare: Ernita Antoni Mulliqi och Pernilla Gustafsson
Handledare: Sofia Klingberg
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-04-10
Bakgrund: Vid UV-bestrålning kan en hudrodnad som kliniskt benämns erythema solare uppkomma. Tillståndet kan åsamka smärta och obehag och kan på lång sikt leda till negativa effekter såsom hudcancer. Grönt te innehåller katechiner, vilka är ämnen med antiinflammatorisk verkan, som kan tänkas ha positiva effekter på huden. Ett oralt intag av grönt te tros kunna ha en skyddande effekt mot UV-bestrålning då krämer med grönt teextrakt i tidigare forskning har visat sig öka hudens tolerans mot UV-bestrålning.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att fastställa om ett oralt intag av grönt te har en skyddande effekt mot UV-inducerad hudrodnad.
Sökväg: Sökningar efter lämpliga artiklar skedde i de vetenskapliga databaserna PubMed och Scopus och av 213 sökträffar bedömdes fyra artiklar relevanta för vidare granskning.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var humanstudier med en population över 18 år publicerade på engelska eller svenska efter 1990, randomiserade kontrollerade studier, kohortstudier eller fall-kontrollstudier och studier där endast oralt intag av grönt te och erytem undersökts. Exklusionskriterier var population med sjukdomar samt studier där andra effektmått än erytem använts.
Datainsamling och analys: Bedömning av studiekvalitet och evidensgradering enligt GRADE gjordes på tre stycken RCT-studier samt en icke-randomiserad interventionsstudie.
Resultat: Studierna som granskats skiljde sig åt gällande studielängd, mätmetod, mängd katechiner samt om intaget skett via dryck eller kapsel. Tre av de fyra artiklar som granskats kunde påvisa en signifikant positiv effekt på graden erytem vid ett oralt intag av grönt te. Studiekvaliteten på tre av artiklarna bedömdes vara låg och en fick betyget måttlig. Den sammanlagda evidensgraden bedömdes vara mycket låg (+).
Slutsats: Det vetenskapliga underlaget för att ge rekommendationer kring ett oralt intag av grönt te för att erhålla en skyddande effekt på UV-inducerad hudrodnad, erythema solare är otillräckligt. Inga rekommendationer kan därför ges.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Oral intake of green tea and its effect on the appearance of UV-induced erythema, erythema solare – A systematic literature review
Authors: Ernita Antoni Mulliqi and Pernilla Gustafsson
Supervisor: Sofia Klingberg
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietetics programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: April 10, 2013
Background: UV irradiation of the skin can cause erythema, clinically called erythema solare. The condition can exert pain as well as discomfort and may in the long term lead to negative effects including skin cancer. Green tea contains catechins which are substances with anti-inflammatory effect that may have positive effects on the skin. The intake of green tea is believed to have a protective effect against UV irradiation, since green tea extracts in lotions in previous studies have shown to increase the skin tolerance level against UV irradiation.
Objective: To examine the scientific basis and determine whether an oral intake of green tea has a protective effect against UV-induced erythema.
Search strategy: Searches in the scientific databases PubMed and Scopus were made to find suitable articles. From the 213 search results found, four articles were assessed as relevant for further examination.
Selection criteria: Inclusion criteria were human studies with a population over 18 years old, published in English or Swedish after the year 1990. The criteria also included randomized controlled trials, cohort or case-control studies and studies in which only an oral intake of green tea and erythema had been investigated. Exclusion criteria were populations with any kind of diseases and also studies using other endpoints than erythema.
Data collection and analysis: Assessments of study quality and grading of evidence according to GRADE was performed on three RCT’s and one non-randomized intervention study.
Main results: The studies examined differed in several ways; study duration, measurement methods, amount of catechins and ingestion of green tea through capsules or drinks were the main distinctions observed. Out of the four articles examined, three were able to conclude a significant positive effect on the degree of erythema from an oral intake of green tea. The study quality of three studies was rated “low” and one was rated “moderate”. The degree of evidence from these studies was judged to be very low (+).
Conclusion: The scientific evidence to support the statement that an oral intake of green tea may have a protective effect on UV induced erythema, erythema solare, is incomplete. Therefore no recommendations can be given.
Collections
View/ Open
Date
2013-05-31Author
Gustafsson, Pernilla
Antoni Mulliqi, Ernita
Keywords
grönt te
hudrodnad
Series/Report no.
DIE/V13
C-Uppsats
Language
swe