dc.contributor.author | Lundberg, Stina | |
dc.contributor.author | Persson, Linnéa | |
dc.date.accessioned | 2013-06-19T10:22:36Z | |
dc.date.available | 2013-06-19T10:22:36Z | |
dc.date.issued | 2013-06-19 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/33042 | |
dc.description.abstract | Mer än hälften av det nötkött vi konsumerar är importerat, samtidigt som den inhemska produktionen minskar. Frågan handlar inte om hur vi ska öka den svenska nötköttsproduktionen, istället bör vi ifrågasätta om det är rimligt att vi konsumerar den mängd nötkött som vi gör. Syftet med studien är att med utgångspunkt i den svenska livsmedelskedjan kartlägga problematiken med svenskt nötkött ur ett hållbarhetsperspektiv. Metoden som användes var kvalitativa intervjuer som senare analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. För att kartlägga distributionskedjan har vi utgått från systemteorin som beskriver relationen mellan aktörer inom distributionssystem av svenskt nötkött. Det vi har kommit fram till är att det finns en viss problematik med svenskt nötkött som istället verkar fördelaktigt för det importerade nötköttet. Vi har kommit fram till att problematiken grundar sig i pris, tillgång, kvalité och hållbarhet. I resultatet framkommer det en önskan om att i framtiden kunna gå tillbaka till en konsumtion av mer närproducerade varor. Detta tror respondenterna skulle gynna en hållbar utveckling. Alla respondenter är eniga om att en hållbar utveckling går att likställa med en minskad konsumtion av nötkött. Vidare visar det sig i resultatet att kommunikationen mellan aktörerna ibland är bristfällig, då kedjan är lång och komplex. I slutändan är det trots allt viktigt att förstå att de olika aktörerna i distributionskedjan fokuserar på olika hållbarhetsperspektiv utifrån var i kedjan de är aktiva. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Restaurangmanagerprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | Vt 2013 | sv |
dc.subject | Nötköt | sv |
dc.subject | import | sv |
dc.subject | distributionskedjan | sv |
dc.subject | hållbarhet | sv |
dc.subject | systemteori | sv |
dc.title | Problematiken kring svenskt nötkött | sv |
dc.title.alternative | En kartläggning av nötköttets livsmedelskedja ur ett hållbarhetsperspektiv | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |