Får vi vara med?
Äldres uppfattning om den gemensamma måltiden
Abstract
Att känna kontroll över sin vardag är en viktig del av livet och för en del minskar denna kontroll när man bor i en miljö som inte är hemma. Att vara delaktighet är att återta kontrollen och känna meningsfullhet i livet. Riktlinjer från Regeringen visar att delaktighet för äldre inte är något att förbise. Utifrån statliga medel har man i Jönköpings kommun utvecklat RoM- projektet, för att främja delaktigheten och inflytande för dem äldre samt hur man kan arbeta i praktiken med dessa två punkter, och göra en förändring i personalens förhållningssätt till de äldre och deras situation.
Vårt syfte med denna studie är att undersöka äldres tankar om delaktighet kring sin egen måltidssituation inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun, utifrån FAMM. FAMM är en forskningsmodell inom området måltidskunskap och behandlar fem aspekter; rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen och visar att det inte bara är en aspekt som påverkar ens upplevelse kring måltiden utan man kan koppla en eller flera aspekter samman för att analysera måltiden.
Studien utförs på fem äldreboenden inom Jönköpings kommun genom enkäter, mindmaps och diskussionsgrupper. Boendena är slumpvist utvalda av oss författare. Deltagarna är mellan 63-
100 år gamla och alla har helinackordering på sitt boende. Deltagarna är dels utvalda av personal och dels anmälda via intresseanmälan på boendet.
I vårt resultat framgår att kombinationen mellan delaktighet och måltidssituation är något nytt för de äldre att fundera kring, samt att det har varit svårt för dem att resonera kring vissa punkter av delaktighet. En del äldre tycker att delaktighet är någonting som de inte känner behov av att ha, andra anser att det är viktigt att får vara delaktig, medan ytterligare andra anser att det är viktigt att det finns delaktighet men att det inte alltid är viktigt att deltaga.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2013-06-24Author
Kjellman, Sara
Skenning, Johanna
Keywords
FAMM
delaktighet
mindmap
måltidssituation
äldreomsorgen
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet
Vt 2013
Language
swe