Show simple item record

dc.contributor.authorFernqvist, Emma
dc.contributor.authorFritiofsson, Lisa
dc.date.accessioned2013-06-24T13:23:06Z
dc.date.available2013-06-24T13:23:06Z
dc.date.issued2013-06-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/33093
dc.description.abstractSyftet med studien var att identifiera inställningar till vegetarisk mat bland ungdomar. Genom studien vill vi även uppmärksamma hur elever ställer sig till att det serveras vegetarisk mat i skolan. Intresset väcktes efter att ha märkt problematik och stort motstånd kring vegetarisk mat i olika skolor efter våra verksamhetsförlagda utbildningar. För att kunna arbeta med skolmaten ur ett hållbarhetsperspektiv med fokus på miljö och ekonomi behövs kunskap om vad ungdomar tycker om vegetarisk mat och även hur många dagar i veckan som de skulle kunna tänkas äta vegetarisk mat i skolan. Det kan vara av vinning för planering, inköp och miljömål vid arbete med skolmåltider. Vi använde oss av en kvantitativ metod i form av enkäter som delades ut till 120 gymnasieelever på en gymnasieskola i centrala Göteborg. Resultatet gällande inställningar visar att en majoritet av respondenterna är medvetna om vilken påverkan våra matval har på exempelvis miljön och djurens levnadsvillkor. Vidare visar det sig att ungdomarna tycks ha en relativt låg kunskap om ämnet. Få visste vad vegetarisk mat innebär och innehåller. Respondenterna verkade dock medvetna om sin kunskapsnivå. Resultatet visar att det finns delade meningar om hur ofta det ska serveras vegetarisk mat i skolan. Det tycks dock innebära att de anser att det är bra att det serveras som en alternativ rätt. Om innebörden är att de gärna äter den vegetariska maten framgår inte i denna studie. Av detta drar vi slutsatsen om att kunskapen kring vegetarisk mat bör öka bland flera av ungdomarna. De flesta är positiva till att det serveras vegetarisk mat i skolan. Detta kan vara något att arbeta med inom området skolmåltider.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVt 2013sv
dc.subjectungdomarsv
dc.subjectskolmatsv
dc.subjectvegetarisk matsv
dc.titleUngdomars inställningar till vegetarisk mat i skolansv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record