Visa enkel post

dc.contributor.authorFjällborg, Sofia
dc.date.accessioned2013-06-25T16:13:39Z
dc.date.available2013-06-25T16:13:39Z
dc.date.issued2013-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/33171
dc.description.abstractAtt bara leva på livsmedel från växtriket är en gammal företeelse, men begreppet vegan för de som bara äter vegetabilier myntades först 1944. Man kan välja att bli vegan av etiska, miljömässiga, hälsomässiga och ekonomiska skäl, samt att valet av kost även kan vara ett uttryck för identitet. Syftet med studien är att belysa de problem som kan uppstå, för individen, till följd av en vegansk kosthållning och livsstil samt att lyfta fram de resonemang som visar hur dessa problem hanteras. Forskningsprocessen utgick ifrån grundad teori och data i form av intervjuer och observationer samlades in. Sex veganer intervjuades och tio restaurangmenyer observerades i syfte att hitta problem och lösningar. Hur veganer bemöts, hur ett sällskap runt veganen påverkas och tillgången på veganska produkter identifierades som problemområden. Dessa problemområden bottnar i att veganism avviker från normen. Problemen hanterades genom att veganen samlade på sig mer kunskap, tog ett ökat ansvar och planerade mer.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet, kostvetenskapsv
dc.relation.ispartofseriesVt 2013sv
dc.subjectgrundad teorisv
dc.subjectkostsv
dc.subjectvegansv
dc.subjectvegetariansv
dc.titleLite tråkig grönsallad med en potatissv
dc.title.alternativeEn grundad teori om problem vid vegansk kosthållningsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post