• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

”Tusen gånger godare”

En undersökning av kockelevers föreställningar om hälsosam mat

Abstract
Med anledning av att det blir allt vanligare att äta måltider utanför hemmet och att regeringen har en vision om att Sverige ska bli ett internationellt matland där fokus inte ligger på näringsperspektivet väcktes intresset att studera föreställningar om hälsosam mat bland kockelever. Det blev också studiens syfte. Genom att kombinera fokusgrupp och observation vid valet av metod framkom en bred förståelse av fenomenet hälsosam mat i en restaurangkontext genom tre teman: branschens normer, hälsoaspekter och kommande yrkesprofession. Branschens normer visade sig styr elevernas tankar kring övriga teman i stor utsträckning. Resultatet visar även att deltagarna tycker att smaken och presentationen av maten är viktigare än att maten är hälsosam. Hälsosam mat är bland annat mat lagad från grunden, lagad på ekologiska råvaror och utan hel- eller halvfabrikat. Ansvarskänsla och kunskap om tillagningsmetoder var viktigt för att maten som serveras ska bli hälsosam. Syftet med regeringens vision är i första hand att skapa arbetstillfällen. Restaurangmat är nödvändigtvis inte det allra bästa ur näringssynpunkt och att skapa jobb i en sektor som kräver att fler portioner mat serveras kan komma att påverka folkhälsan genom kosten. Det borde därför vara av större intresse för regeringen att trycka hårdare på att restaurangbranschen medverkar till att främja befolkningens hälsa, i större utsträckning än idag.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/33183
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_33183_1.pdf (513.5Kb)
Date
2013-06-26
Author
Jonsson, Camilla
Nyberg, Sara
Keywords
Föreställningar
hälsosam mat
näringsriktig mat
kockelever
restaurangbranschens normer
smak
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap
Vt 2013
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV