dc.contributor.author | Carlsson, Sara | |
dc.date.accessioned | 2013-08-20T09:16:45Z | |
dc.date.available | 2013-08-20T09:16:45Z | |
dc.date.issued | 2013-08-20 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/33690 | |
dc.description.abstract | Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns för skolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernas uppdrag. Studier har dock visat att pedagoger känner sig osäkra i sin roll under måltiden,
vilket kan bero på pedagogernas brist på utbildning och kunskap om mat och nutrition. Frågan är hur lärare kan förväntas att agera som förebilder vid måltiden när det inte finns några officiella riktlinjer som stöd, eller när det inte finns professionell kunskap om mat och nutrition?
Syftet var att kartlägga pedagogernas syn på sin roll under den pedagogiska måltiden och vilka attityder de har till denna. Genom en enkätundersökning tillfrågades totalt 66 stycken pedagoger om sin syn på den pedagogiska måltiden, vilken roll de anser är deras viktigaste under måltiden samt om de har fått någon utbildning om mat och måltider.
Resultatet visade att de flesta pedagoger känner sig säkra i sin roll under måltiden, trots att väldigt få har fått någon utbildning om mat och måltider eller har några bestämmelser eller riktlinjer att följa. De flesta anser att måltiden är en viktig del av dagen som de gärna genomför, dock är det många som tycker att den är stressig och jobbig. Av 66 tillfrågande pedagoger svarade 43 stycken att ”pedagogisk lunch innebär att skapa god måltidsmiljö” och de största fördelarna med pedagogisk lunch ansågs vara att man lär känna eleverna mer genom samtal och att det blir lugnare i matsalen. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT13 | sv |
dc.subject | Skolmåltid | sv |
dc.subject | pedagogisk | sv |
dc.subject | lunch | sv |
dc.subject | roller | sv |
dc.subject | attityder | sv |
dc.subject | riktlinjer | sv |
dc.title | Den pedagogiska måltiden | sv |
dc.title.alternative | Lärarnas roll och attityd | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |