• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kostråd under graviditeten

En kvantitativ studie av gravida kvinnors upplevelse av rådgivningen kring kost och matval från mödrahälsovården

Abstract
Att äta en hälsosam och varierad kost är viktigt för att uppnå hälsa. Graviditeten är en tidpunkt i livet då det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen för att tillgodose kvinnans och fostrets hälsa. Nästan 100 procent av alla kvinnor i Sverige besöker mödravårdcentralen under sin graviditet och barnmorskan är den som främst har ansvar när det kommer till vägledning av matvanor. Syftet med studien var att kartlägga gravida kvinnors upplevelse av rådgivningen kring kost och matval som förmedlas vid mödravården i Halmstad samt om de anpassat sin kost efter råden. Studien var av tvärsnittskaraktär och som metod användes en kvantitativ enkät. Resultatet sammanställdes och analyserades med deskriptiv och jämförande statistik. Studien visar att majoriteten av kvinnorna var nöjda med rådgivningen och att de som upplever att de fått möjlighet att ställa frågor upplever rådgivningen som bättre. Dessutom sågs en tendens mot att kvinnor med ett BMI inom ramen för normalvikt angav en högre grad av self-efficacy gällande förmågan att följa rekommendationerna. Kvinnor med en högre grad av self-efficacy angav att anpassning av kosten sker i större utsträckning. Slutsatser som kan dras av studien är att majoriteten av de gravida kvinnorna är nöjda med den rådgivning de fått samt att det bör finnas utrymme till att ställa frågor under rådgivningen. Dessutom bör mödravården arbeta för att stärka gravida kvinnors self-efficacy då detta kan kopplas till anpassning till de rekommendationer som ges.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/33692
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_33692_1.pdf (638.3Kb)
Date
2013-08-20
Author
Månsson, Karin
Olandersson, Linda
Keywords
graviditet
hälsa
kostrådgivning
mödravårdscentral
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet HPK
VT13
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV