”Tak över huvudet” Om förvaring och förändringsarbete. En kvalitativ studie om Frälsningsarméns stödboende Lilla Bommen.
Abstract
Uppsatsens syfte var att beskriva och analysera Lilla Bommens verksamhet med fokus på insatser och metoder, både ur ett personalperspektiv och ett brukarperspektiv. Detta för att utröna styrkor och svagheter inom verksamheten.
Studien har följande frågeställningar:
• Hur fungerar arbetssätten?
• Hur fungerar kommunikationsprocesserna?
• Vilka hinder och möjligheter kan utläsas gällande förändringsarbetet?
Studien baserades på kvalitativ metod och utgjordes av en observationsstudie av stödboendet Lilla Bommen och tio semistrukturerade intervjuer med fyra boendeassistenter och sex boende på Lilla Bommen. De teoretiska perspektiven var främst symbolisk interaktionism och kommunikationsteori.
Resultatet visade att de basala insatserna, alltså kost och logi fungerade bra. Arbetssättet för det kvalitativa stöd och motivationsarbetet gällande insatser och metoder utgick från kontaktmannaskap. Boendeassistenterna arbetar inte utifrån några specifika metoder, men de hade en god kommunikationskompetens, god kunskap om motivationsarbete och var väl insatta i att arbeta med missbruksproblematik och psykisk ohälsa. Men tid och handlingsutrymmet var relativt litet då de hade många praktiska och rutinmässiga arbetsuppgifter. Ett gott bemötande framkom från boendeassistenterna som en central faktor för ett fungerande samspel som också reducerar rådande maktförhållanden mellan dem och de boende. Vidare visade resultatet att de boende upplevde boendet mer som tak över huvudet än som en del i en förändringsprocess.
Den mest framträdande slutsatsen visade på att stöd och motivationsarbetet behövde prioriteras upp, för att leva upp till de kriterier som utifrån förväntades av vad ett stödboende skulle innehålla.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-01-03Author
Andersson, Lisbeth
Keywords
boende, missbruk, kontaktmannaskap, förändring
Language
swe