Det mediala köttet. En studie om hur den svenska pressen skildrar köttkonsumtion mellan åren 2002-2012.
Abstract
Titel: Det mediala köttet. En studie om hur den svenska pressen skildrar
köttkonsumtion mellan åren 2002-2012.
Författare: Lisa Jansson
Kurs: Examensarbete i medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för
journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs Universitet.
Termin: Höstterminen 2013
Handledare: Mathias Färdigh
Sidantal exklusive bilaga: 38 sidor
Antal ord: 9527
Syfte: En deskriptiv studie om hur köttkonsumtion har skildrats i svensk dagspressmellan åren 2002-2012.
Metod: Kvantitativ innehållsanalys
Material: Artiklar från Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter mellan åren 2002-2012, hämtade från mediearkivet Retriver. Sammanlagt samlades 131 artiklar in.
Huvudresultat: Resultatet som denna studie lett fram till visar att över tid har det skett en förändring i rapporteringen av köttkonsumtion som ligger i tiden enligt tidigare studier. Artiklarna som studerats har alla varit övergripande positiva till en minskad köttkonsumtion, men med vissa undan tag. De artiklar som var positiva hänvisar oftast till FN:s Miljöorgan och liknande rapporter. Dock är de flesta artiklar från alla fyra tidningarna överens om att en minskning av köttkonsumtionen måste ske för miljöns skull. Det är mestadels nyhetsartiklar som befinner sig bland de studerade artiklarna och Aftonbladet och Expressen är de tidningar som har mest ledare och debattartiklar.
Mediebilden är övergripande positiv till en minskad köttkonsumtion.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2014-05-26Author
Jansson, Lisa
Series/Report no.
Examensarbete
C881
Language
swe