Show simple item record

dc.contributor.authorAderheim, Petrasv
dc.contributor.authorLjungberg, Josephinesv
dc.date.accessioned2014-05-28T11:05:18Z
dc.date.available2014-05-28T11:05:18Z
dc.date.issued2014sv
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/35911
dc.description.abstractFöreliggande studie behandlar begreppet hållbar utveckling. Genom detta arbete har vi fått en större medvetenhet inom det nämnda området. Syftet har varit att undersöka huruvida olika kommuner arbetar för en hållbar utveckling med fokus på maten som serveras i förskolan och den ordinarie skolan. Studien baseras dels på en enkätundersökning vilken kökspersonal besvarat och dels intervjuer med verksamhetschefer. Detta gjordes för att ta reda på hur Ale respektive Kungsbacka kommuner arbetar för att uppnå regeringens målsättning att minst 5 procent av alla livsmedelsinköp skall vara ekologiska. Vidare har vi utforskat i vilken omfattning skolmatspersonalen använder ekologiska varor och deras attityd till dessa. Resultatet av studien visar att regeringens mål inte är uppnådda i de aktuella kommunerna och att brister i arbetet föreligger. I dagsläget ligger de båda kommunernas inköp av livsmedel på likvärdig nivå. Kungsbacka kommun är däremot på god väg att nå målet på 5 procent, vilket inte är fallet i Ale kommun. Det saknas tydliga direktiv i Ale kommun, vilket är nödvändigt för att kunna uppnå en långsiktig hållbar utveckling. Dessutom framgår att kökspersonalen i vissa fall saknar helhetsperspektiv i vilken utsträckning livsmedel påverkar arbetet för hållbar utveckling. Därför bör lärarna verka för att barn och elever blir medvetna om hur de skall agera för att kunna gynna en hållbar utveckling. The present study deals with the concept of sustainable development. Through this work, we have gained a greater awareness within this topic. The aim was to investigate whether different municipalities follow goals of sustainable development when working with a focus on the food served in preschool and the ordinary school. The study is based partly on a questionnaire which was filled in by kitchen staff and also included interviews with business managers. The main purpose was to investigate how Ale and Kungsbacka municipalities are working to achieve the Government 's objective that at least 5 percent of all food purchases should be of ecologic origin. Furthermore, we intended to explore in what extent school meals staff use organic products and their attitude towards these. The results of the study showed that the government's goal is not achieved by the municipalities and that a presence of shortcomings in the performed work. In the current situation, the two local purchase of food on an equal level. In a case of Kungsbacka municipality, it is close to reaching the target of 5 percent. In contrast, Ale municipality is far from reaching the Government’s goal. This study showed an absence of clear directives in Ale, necessary to achieve long-term sustainable development. Moreover, the kitchen staff, in some cases lacked overall perspective over the extent to which foods affect efforts of the sustainable development. Therefore, we recommend teachers to work effectively to ensure that children and students are aware of actions promoting sustainable development.sv
dc.language.isosvsv
dc.subjectHållbar utvecklingsv
dc.subjectekologiska livsmedelsv
dc.subjectklimatsmsv
dc.titleHållbar utveckling – med fokus på mat i förskola och skolasv
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLawsv
dc.type.uppsokM2sv
dc.contributor.departmentGöteborgs Universitet/Institutionen för sociologi och arbetsvetenskapsv
dc.type.degreeStudent essaysv


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record