Show simple item record

dc.contributor.authorPetersson, Jenny
dc.contributor.authorSalomonsson, Annie
dc.date.accessioned2014-06-25T12:17:05Z
dc.date.available2014-06-25T12:17:05Z
dc.date.issued2014-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36146
dc.description.abstractHälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna process är det relevant att främja hälsosamma matvanor för resten av livet. Syftet med studien är att beskriva niondeklassares tankar om hälsosam mat och hur de själva förhåller sig till detta, samt vad som kan hindra dem från att äta hälsosamt. Sammanlagt deltog tio niondeklassare i två fokusgrupper som spelades in, transkriberades och analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visar vad niondeklassarna anser är hälsosam mat och att de anser att det är bra för hälsa och prestation. Ohälsosam mat väljs ofta eftersom den smakar bättre enligt niondeklassarna. Träningen är en stor motivationsfaktor att äta hälsosamt. De hämtar också inspiration till att äta hälsosamt utifrån bilder på kändisar samt TV-program om livsstilsförändringar. Det som kan hindra niondeklassarna från att äta hälsosamt är både inre och yttre faktorer; inre faktorer är ansträngning, smakpreferenser och ointresse medan yttre faktorer är ekonomi, helger, familjen, grupptryck samt tillsatser/bekämpningsmedel. Slutsatser som kan dras är att niondeklassarna har mycket kunskap kring hälsosam mat i teorin, men att de ofta väljer att äta den ohälsosamma maten eftersom de anser att den smakar bättre. Det finns ett ointresse hos dem när det gäller att handla och tillaga hälsosam mat. Som kostekonom är det viktigt att servera god mat som är hälsosam och tilltalande samt att arbeta för att skapa ett större intresse kring tillagning av hälsosam mat.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-57sv
dc.subjectFokusgruppersv
dc.subjecthindersv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectungdomarsv
dc.titleUngdomars tankar om hälsosam matsv
dc.title.alternativeFokusgrupper med niondeklassaresv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record