dc.contributor.author | Petersson, Jenny | |
dc.contributor.author | Salomonsson, Annie | |
dc.date.accessioned | 2014-06-25T12:17:05Z | |
dc.date.available | 2014-06-25T12:17:05Z | |
dc.date.issued | 2014-06-25 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/36146 | |
dc.description.abstract | Hälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar
ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna
process är det relevant att främja hälsosamma matvanor för resten av livet. Syftet med studien
är att beskriva niondeklassares tankar om hälsosam mat och hur de själva förhåller sig till
detta, samt vad som kan hindra dem från att äta hälsosamt. Sammanlagt deltog tio
niondeklassare i två fokusgrupper som spelades in, transkriberades och analyserades med
kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visar vad niondeklassarna anser är hälsosam mat och att
de anser att det är bra för hälsa och prestation. Ohälsosam mat väljs ofta eftersom den smakar
bättre enligt niondeklassarna. Träningen är en stor motivationsfaktor att äta hälsosamt. De
hämtar också inspiration till att äta hälsosamt utifrån bilder på kändisar samt TV-program om
livsstilsförändringar. Det som kan hindra niondeklassarna från att äta hälsosamt är både inre
och yttre faktorer; inre faktorer är ansträngning, smakpreferenser och ointresse medan yttre
faktorer är ekonomi, helger, familjen, grupptryck samt tillsatser/bekämpningsmedel.
Slutsatser som kan dras är att niondeklassarna har mycket kunskap kring hälsosam mat i
teorin, men att de ofta väljer att äta den ohälsosamma maten eftersom de anser att den smakar
bättre. Det finns ett ointresse hos dem när det gäller att handla och tillaga hälsosam mat. Som
kostekonom är det viktigt att servera god mat som är hälsosam och tilltalande samt att arbeta
för att skapa ett större intresse kring tillagning av hälsosam mat. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 14-57 | sv |
dc.subject | Fokusgrupper | sv |
dc.subject | hinder | sv |
dc.subject | hälsa | sv |
dc.subject | matvanor | sv |
dc.subject | ungdomar | sv |
dc.title | Ungdomars tankar om hälsosam mat | sv |
dc.title.alternative | Fokusgrupper med niondeklassare | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |