• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Foodscapes och matkultur i Kalifornien

Abstract
Syfte med denna rapport är att undersöka och kartlägga matkultur, foodscapes och matvanor längs med Kaliforniens kust. Valet av mat har en betydande roll i våra liv och det finns många faktorer som påverkar dessa val. USA är ett av de länder i världen där människor lider mest av övervikt och fetma. Samtidigt skriver många svenska tidningar om hälsotrender från USA, framförallt från delstaten Kalifornien. Med dessa motiv åkte uppsatsförfattarna till USA för att intervjua amerikaner om deras foodscapes, matkultur och matval. Uppsatsen grundar sig i en kvalitativ forskningsmetod med intervjuer om sex personer. Även observationer gjordes för att få en inblick i vad de har för matutbud i Kalifornien. Resan började i San Fransisco och första personen intervjuades, därefter intervjuades personer i Monterey, Santa Monica, Los Angeles och San Diego. För att kartlägga deras matval användes verktyget foodscapes. Foodscapes innefattar alla faktorer som kan påverka en människas val av mat. Tidigare forskning visar ett resultat att ekonomi, medvetenhet, kunskap, utbud, intresse och tillgänglighet är faktorer som påverkar en människas foodscapes, vilket även blev fokus för denna uppsats. Eftersom uppsatsen fokuserar på respondenters foodscapes har den en etnografisk prägling. Resultatet visade att det är många olika faktorer som påverkar en människas val av mat. De faktorerna som alla respondenter hade gemensamt var medvetenhet och intresset för mat. De olika faktorerna hade inte samma betydelse för respondenterna och därmed skiljde sig deras matval åt.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/36148
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_36148_1.pdf (1.027Mb)
Date
2014-06-25
Author
Jönsson, Marika
Nordin, Anja
Keywords
Kalifornien
foodscapes
intervju
matkultur
etnografi
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet
VT 14-68
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV