Show simple item record

dc.contributor.authorHolmqvist, Nana
dc.contributor.authorStrömqvist, Tove
dc.date.accessioned2014-06-25T13:16:43Z
dc.date.available2014-06-25T13:16:43Z
dc.date.issued2014-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36152
dc.description.abstractMatsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag av Regionservice Måltid inom Västra Götalandsregionen. Syftet är att identifiera vårdspersonalens uppfattningar om bakomliggande orsaker till orörda matbrickor på två sjukhus i avsikt att belysa möjliga förbättringsåtgärder. Frågeställningarna är: Vilka rutiner har medarbetarna på respektive avdelning kring beställning av matbrickor? Hur sker beställning och avbeställning av matbrickor på respektive sjukhus? Vad är grundorsaken till orörda matbrickor? Vad kan avdelningarna respektive köket göra för att minska antalet orörda brickor? I studien används en kvalitativ metod där empiriska underlag bygger på intervjuer och kortare observationer. Den utfördes på sex avdelningar på två sjukhus och empirin bearbetades med kvalitativ innehållsanalys. Hållbarhetsperspektiv, Five Aspect Meal Model (FAMM), och Måltidspusslets modell har valts som teoretiska referensramar och har använts i resultatdiskussionen. Studiens resultat visar att det finns en komplexitet kring bricksvinnet. Fem orsaker till orörda matbrickor identifierades samt några förbättringsförslag ges. De identifierade orsakerna är: patienternas möjligheter att välja maträtter, närvaro på avdelningarna och avbeställningar, patienternas aptit, portionsstorleken och tallrikens utseende, förseningar och obestämda tider. Att vara medveten om komplexiteten i hur bricksvinnet uppkommer är ett steg i att formulera relevanta åtgärder för att minska matsvinnet. Slutsatsen är att det krävs flera insatser för att komma till rätta med problemet orörda brickor. Dessa insatser innefattar både ökat engagemang och ökad kunskapsnivå om FAMM och Måltidspusslets modell såväl hos kökspersonal som hos vårdpersonal.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-74sv
dc.subjectHållbar utvecklingsv
dc.subjectmatsvinnsv
dc.subjectMåltidspussletsv
dc.subjectsjukhussv
dc.titleMatsvinn på sjukhussv
dc.title.alternativeVårdpersonalens uppfattningar om orsaker till orörda matbrickorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record