dc.contributor.author | Andersson, Sara | |
dc.contributor.author | Widäng, Emma | |
dc.date.accessioned | 2014-06-26T13:14:44Z | |
dc.date.available | 2014-06-26T13:14:44Z | |
dc.date.issued | 2014-06-26 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/36215 | |
dc.description.abstract | För hälsoarbetet är kosten en av de viktigaste faktorerna för att motverka övervikt och
fetma. Vanor skapas redan i tidig ålder, vilket gör det väsentligt med hälsofrämjande
arbete riktat mot unga individer för att på lång sikt gynna folkhälsan. Vid
beteendeförändring är det centralt att se till individers motivation då det påverkar
beteendets utfall. Self-determination Theory (SDT) är en beprövad teori som använts
inom ett flertal domäner för beteendeförändring och som visat sig användbar även ur ett
hälsoperspektiv. Av tidigare forskning inom SDT har få studier fokuserat på kost och
ingen tidigare studie har specifikt applicerats på motivation till att äta grönsaker. Syftet
med studien var att kartlägga högstadieelevers autonomi och motivation till att äta
grönsaker samt självrapporterat grönsaksintag hos högstadieelever. Studien utgår således
från två av SDTs subteorier, Organismic Integration Theory och Basic Psychological
Needs Theory. I den sistnämnda har enbart autonomi valts ut för aktuell studie. En
kvantitativ studie i form av enkäter genomfördes där 102 respondenter deltog. I resultatet
framkommer signifikanta positiva samband mellan de mer självreglerande
motivationstyperna och autonomi samt mellan de mer självreglerande motivationstyperna
och självrapporterat grönsaksintag. Vidare visar studien inget signifikant samband mellan
autonomi och självrapporterat grönsaksintag hos respondenterna. För framtida studier
rekommenderas en mer djupgående kartläggning av grönsaksintag för att ytterligare
undersöka de indikationer som aktuell studie lyft upp. Det är även av intresse att
undersöka orsakssamband för att i framtiden kunna forma effektiva hälsoinriktade
interventioner som främjar folkhälsan. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Hälsopromotionsprogrammet kost | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 14-38 | sv |
dc.subject | Grönsaker | sv |
dc.subject | ungdomar | sv |
dc.subject | Self-Determination Theory | sv |
dc.subject | motivation | sv |
dc.subject | autonomi | sv |
dc.title | Grönsaker – Hissa eller dissa? | sv |
dc.title.alternative | En kartläggning av högstadieelevers motivation till att äta grönsaker | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |