Användning av folsyratillskott bland gravida i första trimestern
En kvantitativ tvärsnittsanalys i sydvästra Sverige
Abstract
Folat är ett B-vitamin som behövs för vår blodbildning och cellens ämnesomsättning. En brist på folat ger anemi och har ett samband med risken för missbildningar av ryggmärgen, neuralrörsdefekter (NRD). Folat finns bland annat i gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter samt frukt och bär. Syntetiskt framställt kallas det för folsyra och då har det en större biotillgänglighet. Ett tillskott med folsyra på 400 μg rekommenderas av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen till alla kvinnor i barnafödande ålder och för gravida under graviditetens första trimester för att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster.
Enligt Riksmaten 2010- 2011 är intaget av folat genom kosten lågt i Sverige, speciellt bland unga kvinnor upp till 30 år. Flera studier har visat att ålder och utbildning har betydelse för om kvinnor tar ett folsyratillskott eller inte. Syftet med denna studie var att kartlägga användningen av folsyratillskott bland gravida i första trimestern i sydvästra Sverige för att se om det fanns skillnader i användningen av tillskott beroende på utbildning, ålder och härkomst. En tvärsnittsanalys gjordes av data från GraviD-studiens första rekryteringsfas med 1098 gravida kvinnor i Göteborg, Södra Älvsborg och Södra Bohuslän. Resultaten visar att utbildning, härkomst och ålder har betydelse för om kvinnor tar ett folsyratillskott under graviditetens första trimester. Ju lägre utbildning och ju yngre ålder en kvinna har desto större är sannolikheten att hon inte tar ett tillskott med folsyra. Analysen visade också att utländsk härkomst medför en ökad sannolikhet för att inte ta tillskott hos gravida kvinnor i sydvästra Sverige.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-06-26Author
Eriksson, Lina
Keywords
folsyra
graviditet
ryggmärgsbråck
supplementering
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-40
Language
swe