Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Helena
dc.contributor.authorJohansson, Madeleine
dc.date.accessioned2014-06-30T06:56:17Z
dc.date.available2014-06-30T06:56:17Z
dc.date.issued2014-06-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36281
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Does the number of chews affect satiation and satiety? Author: Madeleine Johansson och Helena Andersson Supervisor: Heléne Bertéus Forslund Examiner: Frode Slinde Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: May 27, 2014 Background: Overweight and obesity is a growing problem worldwide. In 2008, 35% of the world's population were overweight and 11% obese , which is almost doubling since 1980, according to WHO. Recommendations on overweight and obesity is not just about what we eat but how we eat. A generally accepted recommendation is to eat slowly and chew your food properly in order to increase fullness and reduce energy intake. Is there any scientific evidence for this recommendation? Objective: To investigate whether there is evidence that chewing affects satiation and satiety, independent eating rate. Search strategy: Search was performed in the databases PubMed , Scopus , and Cochrane. Keywords used were ”mastication”, ”satiation”, ”satiety”, ”energy intake” and ”chew *”. Selection criteria: Inclusion criteria for the review article were randomized controlled trials written in Swedish or English. Studies must have used the same food in the control- and the intervention group and studied the number of chews in relation to satiation and satiety. Adults between 18-65 years were included. Studies conducted with chewing gum, participants with gastrointestinal disease, studies focused on dental health and guidelines were excluded. Data collection and analysis: Three selected articles were reviewed and analyzed using the SBU:s Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier and the three outcome measures satiety, hunger, and ghrelin were graded by the University of Gothenburg template Sammanfattande evidensformulär. Main results: The three studies showed consistency that chewing does not affect satiety. Weak evidence exists that chewing nor affect hunger or ghrelin Conclusion: The conclusion is that there at the present time is moderate evidence that the number of chews does not affect satiety. There is no evidence to recommend an increased number of chews with respect to satiety. However, it may possibly for other reasons such as reduced eating rate, not studied here, be included as part of an individual nutrition therapy to reduce energy intake and weight. There is no scientific evidence to draw conclusions about satiation. More research in this area is necessary.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Påverkar antal tuggningar mättnad? Författare: Madeleine Johansson och Helena Andersson Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-­‐05-­‐27 Bakgrund: Övervikt och fetma är ett problem som ökar i världen. År 2008 var 35 % av världens befolkning överviktiga och 11 % obesa vilket nästan är en fördubbling sedan 1980 enligt WHO. Råden vid övervikt och fetma handlar inte bara om vad vi äter utan även hur vi äter. En allmänt vedertagen rekommendation är att äta långsamt och tugga maten ordentligt för att öka mättnadskänsla och därmed minska energiintaget. Finns det någon vetenskaplig evidens för denna rekommendation? Syfte: Att studera om det finns evidens för att antal tuggningar påverkar mättnad, oberoende äthastighet. Sökväg: Sökning genomfördes i databaserna Pubmed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var ”mastication”, ”satiation”, ”satiety”, ”energy intake” och ”chew*”. Urvalskriterier: Inklusionskriterier för översiktsartikeln var randomiserade kontrollerade studier skrivna på svenska eller engelska. Studierna ska ha använt samma livsmedel till kontroll- och interventionsgrupp och studerat antal tuggningar i relation till mättnad. Vuxna människor mellan 18-65 år inkluderades. Studier gjorda med tuggummi, deltagare med gastrointestinal sjukdom, studier som är inriktade på tandhälsa och guidelines exkluderades. Datainsamling och analys: Tre utvalda artiklarna granskades och analyserades med hjälp av SBU:s Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier och de tre effektmåtten mättnad, hunger och ghrelin evidensgraderades med hjälp av Göteborgs universitets mall Sammanfattande Evidensformulär. Resultat: De tre studierna visade samstämmighet för att antal tuggningar inte påverkar postprandiell mättnad. Svagt underlag finns för att tuggning inte heller påverkar hungerkänslan eller ghrelin. Slutsats: Slutsatsen är att det i dagsläget finns måttlig evidens för att antal tuggningar inte påverkar postprandiell mättnad. Det finns ingen evidens för att rekommendera ett ökat antal tuggningar med hänsyn till postprandiell mättnad. Dock kan det möjligen av andra skäl så som minskad äthastighet, som inte studerats här, inkluderas som en del av en individuell nutritionsbehandling för att minska energiintaget och vikt. Det saknas vetenskapligt underlag för att uttala sig om den prandiella mättnaden. Mer forskning inom detta område är nödvändigt.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V14sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatssv
dc.subjecttuggningarsv
dc.subjectmättnadsv
dc.titlePåverkar antal tuggningar mättnad?sv
dc.title.alternativeDoes the number of chews affect satiation and satiety?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record