Kan intag av mejeriprodukter med låg fetthalt sänka blodtrycket?
Does low fat dairy products reduce blood pressure?
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan intag av mejeriprodukter med låg fetthalt sänka blodtrycket?
Författare: Emma Bergman och Naman Limani
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp
Datum: 2014-05-26
Bakgrund: Minst en tredjedel av Sveriges befolkning beräknas ha högt blodtryck med genetik, ohälsosam kost och fysisk inaktivitet som bidragande orsaker. Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom, vilket är den vanligaste dödsorsaken globalt sett. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel och tidigare forskning antyder att mejeriprodukter med låg fetthalt kan ha en blodtryckssänkande effekt.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för hur intag av mejeriprodukter med låg fetthalt kan påverka blodtryck.
Sökväg: Totalt genomfördes tolv grundliga sökningar i databaserna PubMed och Scopus där valda söktermer kombinerades för att få en så heltäckande sökning som möjligt inom det specifika området. Sökorden var dairy, dairy products, milk, blood pressure och hypertension.
Urvalskriterier: Studier på normotensiva och/eller hypertensiva individer som fick magra animaliska mejeriprodukter inkluderades. Övriga inklusionskriterier var studier gjorda på vuxna över 18 år, randomiserade kontrollerade studier (RCT), humanstudier samt studier på svenska eller engelska. Exklusionskriterier var kalorirestriktion, supplementering, specialprodukter, helfeta mejeriprodukter, multidietär kostintervention, diabetes, annan känd pågående sjukdom och blodtryck >160/100.
Datainsamling och analys: Fem relevanta studier uppfyllde kriterierna och granskades med hjälp av SBU:s ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Det utvalda effektmåttet evidensgraderades med hjälp av Göteborgs Universitets ”Sammanfattande evidensformulär”.
Resultat: En studie visade en signifikant sänkning på systoliskt blodtryck med 2,9mm Hg. Övriga studier visade ingen signifikant sänkning av intervention med magra mejeriprodukter. Evidensgraderingen av det vetenskapliga underlaget för det undersökta effektmåttet bedömdes som måttlig (+++).
Slutsats: Ett ökat intag av mejeriprodukter med låg fetthalt påvisar ingen blodtryckssänkning hos vuxna. En blodtryckssänkande effekt på längre sikt och därmed förebyggande av hjärt- och kärlsjukdom kan dock inte uteslutas. Ytterligare forskning med längre interventioner och hög följsamhet behövs.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Does low fat dairy products reduce blood pressure?
Author: Emma Bergman and Naman Limani
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 26, 2014
Background: It is estimated that at least a third of the population in Sweden have a high blood pressure with genetics, unhealthy diet and physical inactivity as the main contributing causes. High blood pressure is one of the greatest risk factors to develop cardiovascular diseases, which is the leading cause of death worldwide. Milk is a nutritional food product and previous research suggests that low fat dairy products may have blood pressure lowering effect.
Objective: The aim was to examine the scientific basis of how low fat dairy products affect blood pressure.
Search strategy: Twelve searches were conducted on PubMed and Scopus, where the chosen search terms were combined to produce a broad search as possible in the particular area. The search terms used were dairy, dairy products, milk, blood pressure and hypertension.
Selection criteria: Studies on normotensive or hypertensive individuals who received low fat dairy products were included. Other inclusion criteria were studies performed on adults above 18 years of age, randomised controlled trials (RCT), studies performed on humans and studies in Swedish or English. Exclusion criteria were caloric restriction, supplementation, special products, whole fat dairy products, multi dietary intervention, diabetes, other illnesses and blood pressure > 160/100
Data collection and analysis: Five relevant studies met the criteria and were analysed and evaluated using the templates developed by SBU,”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Outcome measurements were assessed according to a form of summarized evidence from the University of Gothenburg, “Sammanfattande evidensformulär”.
Main results: One study showed a significant reduction on systolic blood pressure with 2.9 mm Hg. Remaining studies showed no significant reduction in blood pressure using low fat dairy products. The evaluation of the scientific basis was assessed to be moderate (+++).
Conclusions: A higher intake of low fat dairy products does not indicate a reduction in blood pressure in adults. However, a blood pressure reduction in long term and thus a prevention of cardiovascular disease cannot be omitted. Further research with longer interventions and high compliance is needed.
Collections
View/ Open
Date
2014-06-30Author
Bergman, Emma
Limani, Naman
Keywords
mejeriprodukter
låg
fetthalt
blodtryck
sänka
Series/Report no.
DIE/V14
C-uppsats
Language
swe