Show simple item record

dc.contributor.authorHårdfelt, Christine
dc.contributor.authorvan Sitteren, Liduina
dc.date.accessioned2014-06-30T07:50:53Z
dc.date.available2014-06-30T07:50:53Z
dc.date.issued2014-06-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36291
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Alpha-linolenic acid from flaxseed oil and effects on blood pressure – A systematic review Author: Christine Hårdfelt och Liduina van Sitteren Supervisor: Helen Lindqvist Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: April 9th, 2014 Background: High blood pressure is strongly associated with an increased risk of developing cardiovascular disease, particularly stroke. ALA-fatty acids have previously been associated with decreased blood pressure. Flaxseed oil is very rich in these fatty acids and has also been highlighted as an affordable and sustainable source. Objective: To investigate whether ALA-fatty acids from flaxseed oil may affect blood pressure in people with high risk for cardiovascular disease. Search strategy: Two searches in PubMed and Scopus were performed. The sample was specified by using specific keywords. Selection criteria: The criteria for inclusion of studies required that flaxseed oil was compared with a control and that blood pressure was measured as an endpoint. The limitations for the sample were set to human studies, randomised controlled trials written in English and adult participants. Data collection and analysis: The sample was defined using predetermined inclusion and exclusion criteria. The quality of the studies was examined using the SBU review template for randomized trials. The various studies were graded according to GRADE for a final judgement on the quality of evidence. Main results: The results are based on four randomized controlled trials. One of the studies showed a reduction in blood pressure of 5 mm Hg or 3-6% (medians) over a 12 week period. The three other studies showed no significant difference in blood pressure. Conclusions: Flaxseed oil seems to affect blood pressure in individuals at risk for cardiovascular disease, but the scientific evidence for this conclusion is limited (moderate evidence). More research is needed.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Alfa-linolensyra från linfröolja och dess påverkan på blodtrycket – En systematisk litteraturöversikt Författare: Christine Hårdfelt och Liduina van Sitteren Handledare: Helen Lindqvist Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-04-09 Bakgrund: Högt blodtryck är starkt förknippat med en ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar, framförallt stroke. ALA-fettsyror har tidigare associerats med sänkt blodtryck. Linfröolja är mycket rik på dessa fettsyror och har även lyfts fram som en prisvärd och hållbar källa. Syfte: Att undersöka om ALA-fettsyror från linfröolja kan påverka blodtrycket hos personer med hög risk för hjärt- och kärlsjukdom. Sökväg: Två sökningar i databaserna PubMed och Scopus genomfördes. Urvalet preciserades med hjälp av specifika sökord. Urvalskriterier: Kriterier för inklusion av studier var att linfröolja jämfördes med en kontroll och att blodtryck som effektmått undersöktes. Avgränsningarna för urvalet fastställdes till engelskspråkiga RCT och humanstudier gjorda på vuxna. Datainsamling och analys: Urvalet definierades med hjälp av förutbestämda inklusions- och exklusionskriterier. Studierna kvalitetsgranskades enligt SBU:s granskningsmall för randomiserade studier. De olika studierna sammanvägdes med hjälp av GRADE till ett slutgiltigt omdöme. Resultat: Resultatet grundar sig på fyra randomiserade kontrollerade studier. En av studierna visade en sänkning i blodtrycket med 5 mm Hg eller 3-6% (medianvärde) under en 12 veckors period. De tre övriga studierna visade ingen signifikant skillnad i blodtryck. Slutsats: Linfröolja verkar kunna påverka blodtrycket hos patienter med risk för hjärt- och kärlsjukdom, men det vetenskapliga underlaget för denna slutsats är begränsat (måttlig evidens). Mer forskning behövs.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V14sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatssv
dc.subjectAlfa-linolensyrasv
dc.subjectlinfröoljasv
dc.subjectblodtrycksv
dc.subjectpåverkansv
dc.titleAlfa-linolensyra från linfröolja och dess påverkan på blodtrycket -En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeAlpha-linolenic acid from flaxseed oil and effects on blood pressure – A systematic reviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record