Effekt av tillskott med isoflavonoider från sojabönor på LDL-kolesterol hos vuxna - En systematisk översikt
Effects of isoflavone supplementation from soybeans on LDL-cholesterol levels in adult
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Effekt av tillskott med isoflavonoider från sojabönor på LDL-kolesterol hos vuxna
Författare: Malin Blomgren Alegria och Ruut Reivaara
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp
Datum: 2014-04-08
Bakgrund: En av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Hyperkolesterolemi är en av riskfaktorerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. I Asien är hyperkolesterolemi mindre vanligt än i västvärlden. I asiatiska länder konsumeras sojaprodukter i större mängder än i västvärlden, vilket har lett till att studier har gjorts med avsikt att undersöka sojans eventuella påverkan på kolesterolnivåerna.
Syfte: Att undersöka om det finns vetenskapligt underlag för att tillskott med isoflavonoider från soja har en sänkande effekt på LDL-kolesterol i blodet.
Sökväg: Databaserna PubMed, Scopus och Cochrane användes vid den systematiska litteratursökningen. Sökord som användes var cholesterol och 9 st. varianter av detta, samt isoflavones och 11 st. varianter av detta.
Urvalskriterier: Humanstudier av RCT-typ skrivna på engelska, publicerade från och med år 2011, som fokuserade på interventioner med tillskott av isoflavonoider från sojabönor och dess effekt på LDL-kolesterol, deltagarna var över 18 år och studietiden var minst 24 veckor. Studier som använde sig av interventioner med annat än isoflavonoider exkluderades.
Datainsamling och analys: Fyra av artiklarna föll inom urvalskriterierna och dessa kvalitetsgranskades med hjälp av SBU:s ”Bilaga 2. Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Effektmåttet, som var LDL-kolesterol i blodet, graderades med hjälp av Göteborgs universitets ”Sammanfattande evidensformulär ”.
Resultat: Studierna testade olika komponenter av isoflavonoider som finns i sojabönan. Tre av studierna kunde inte påvisa någon signifikant skillnad på LDL-kolesterolet efter intag av isoflavonoider, medan en av studierna påvisade en signifikant skillnad.
Slutsats: Evidensen för att intag av tillskott med isoflavonoider från sojabönan har en sänkande effekt på LDL-kolesterol bedöms som Låg (++). Fler studier behövs för att kunna utvärdera effekten av isoflavonoider på kolesterolvärde.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Effects of isoflavone supplementation from soybeans on LDL-cholesterol levels in adult
Authors: Malin Blomgren Alegria and Ruut Reivaara
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Frode Slinde
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2013-04-08
Background: One of the most common causes of death in Sweden is due to cardiovascular diseases such as heart attack and stroke. Hypercholesterolemia is one of the risk factors for cardiovascular disease. In Asia, hypercholesterolemia is less common than in the Western countries. In Asian countries, soy products are consumed in larger quantities than in the Western world, which has led to implemented research with the intention of examining soy's potential effect on cholesterol levels.
Objective: To investigate whether there is scientific evidence that isoflavone supplementation from soy bean may have a lowering effect on LDL-cholesterol.
Search strategy: The databases used for the systematic literature search were PubMed, Scopus and Cochrane. Keywords used were cholesterol and 9 versions of this, and isoflavones and 11 versions of that.
Selection criteria: RCT articles, on humans, written in English, published from 2011 onwards, that focused on interventions with isoflavones from soybeans and its effect on blood cholesterol, the participants were over 18 years old and the study time was at least 24 weeks. Trials with combinations of interventions with other things than isoflavones were excluded.
Data collection and analysis: Four of the articles matched the selection criteria and these were assessed for quality using the SBU's “Audit template for randomized controlled trials” (“Bilaga 2. Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”). The outcome, which was LDL cholesterol, was graded using the University of Gothenburg's “Summary form of evidence.” (”Sammanfattande evidensformulär”)
Main results: The trials investigated different components of isoflavones found in soy bean. Three of the trials did not make evident any significant difference in LDL-cholesterol after consumption of isoflavones, while one of the trials, showed a significant difference.
Conclusions: The evidence of the LDL-cholesterol lowering effect of isoflavone supplementation from soy bean was considered Low (++). More trials are needed to evaluate the effect of isoflavones on cholesterol levels.
Collections
View/ Open
Date
2014-06-30Author
Blomgren Alegria, Malin
Reivaara, Ruut
Keywords
tillskott
isoflavonoider
sojabönor
LDL-kolesterol
vuxna
Series/Report no.
DIE/V14
C-uppsats
Language
swe