• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Cultural Sciences / Institutionen för kulturvetenskaper
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kulturvetenskaper
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Cultural Sciences / Institutionen för kulturvetenskaper
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kulturvetenskaper
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

”Jag är mer en stekt köttbit” En ANT-studie av ungdomars matvanor

Abstract
Denna uppsats är en actor-network-theory studie av ungdomars matvanor. Syftet med uppsatsen är att försöka förstå och undersöka hur ungdomarna förhåller sig till och skapar sina matvanor när de flyttar hemifrån. Jag har genom att titta på hur vanor bevaras, förändras och förnyas velat se hur ungdomar skapar sig en egen matidentitet och vilka/vad som är aktörer i denna identitet. En identitet som är en kombination av gamla erfarenheter och nya kunskaper. Jag använder mig av aktör- nätverks-teori som metod och teori för att beskriva fältet och analysera det. Begrepp som aktör, svart låda och nätverk återkommer i texten och är de ANT begrepp jag använt mest i mitt material. Genom att använda mig av ANT har jag beskrivit fältet, tittat på vad det är som skapar ungdomarnas matvanor, de olika aktörerna som är aktiva i denna process och hur dessa aktörer binds ihop som ett nätverk. I empirin reder jag ut vilka dessa aktörer är och reder ut kopplingarna mellan dem. Pengar, tid, smak, familj, vänner och grönsaker är aktörer som tagit stor plats i materialet och väckt mitt intresse. Ungdomarnas matnätverk består av alla dessa aktörer och de agerar tillsammans, men inom nätverket finns det också mindre nätverk i speciella situationer som fest och kalas. Varje unik matlagningssituation binder sitt eget nät av aktörer och varje aktör har olika mening i varje situation. Genom arbetet för jag också en diskussion kring hur man kan se mat och minne som ett kulturarv, samt för och nackdelar med det. Jag funderar även kring vikten av samtidsdokumentation och hur våra personliga matnätverk kan ses ur ett större perspektiv.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/38180
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kulturvetenskaper
View/Open
student essay (834.0Kb)
Date
2015-02-09
Author
Andersson, Cecilia
Keywords
mat
ANT
identitet
ungdomar
vardag
fest
kulturarv
nätverk
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV