Debuten av gluten – Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?
The debut of gluten – Does timing of gluten introduction affect the risk of celiac disease in high-risk children?
Abstract
Sammanfattning
Titel: Debuten av gluten – Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för
risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?
Författare: Sandra Hagwall Frohm och Maria Ingmar
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Mette Axelsen
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2015-05-26
Bakgrund: Celiaki är en kronisk sjukdom där tarmslemhinnan skadas vid glutenexponering
och den enda behandlingen är en livslång glutenfri kost. Sjukdomen drabbar ca 1 % av
världens befolkning, men majoriteten är odiagnostiserade. Intag av gluten samt genotypen
HLA-DQ2/8 krävs för att utveckla celiaki, men även andra genetiska och miljömässiga
faktorer förmodas vara av betydelse. En hypotes är att tidpunkt för glutenintroduktion hos
spädbarn påverkar sjukdomsrisken. Idag rekommenderas gradvis introduktion av gluten från 4
till 6 månaders ålder medan barnet ammas.
Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget för om tidpunkt för glutenintroduktion har
någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn.
Sökväg: Sökningar gjordes i databaserna PubMed, Cochrane Library och Scopus med
sökorden celiac disease, gluten introduction, prevention och feeding.
Urvalskriterier: RCT publicerade som originalartiklar. Studiepopulationen skulle vara
spädbarn med förhöjd sjukdomsrisk i form av både genetisk predisposition (HLA-DQ2/8) och
minst en förstagradssläkting med celiaki. Interventionen skulle innehålla glutenexponering
vid olika tidpunkter. Artiklar skrivna på annat språk än svenska eller engelska exkluderades.
Datainsamling och analys: Sökningen gav tre artiklar vars studiekvalitet bedömdes enligt
granskningsmallar från SBU. En studie exkluderades p g a låg studiekvalitet. Övriga studier
sammanvägdes enligt en modifierad GRADE-mall för att mäta evidensstyrkan hos det valda
effektmåttet!(celiaki).
Resultat: Ingen av studierna visade någon signifikant skillnad i sjukdomsrisk hos barn som
introducerats till gluten tidigt jämfört med sent, även om tidig glutenexponering var relaterat
till tidigare sjukdomsdebut samt tidigare immunrespons i form av förhöjda värden på
celiakispecifika antikroppar.
Slutsats: Det finns måttlig evidens (+++) för att tidpunkt för glutenintroduktion inte påverkar
risken för celiaki i småbarnsåren hos högriskbarn. Resultatet av denna systematiska
litteraturöversikt stödjer således inte den nuvarande rekommendationen om
glutenintroduktion till spädbarn med avseende på att minska risken för celiaki. För att
fastställa om kostrekommendationen bör ändras krävs ytterligare forskning även på andra
faktorer som skulle kunna påverka sjukdomsrisken.
Degree
Student essay
Other description
Abstract
Title: The debut of gluten – Does timing of gluten introduction affect the risk of
celiac disease in high-risk children?
Author: Sandra Hagwall Frohm and Maria Ingmar
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Mette Axelsen
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 26, 2015
Background: Celiac disease is a chronic disease in which the intestinal mucosa is damaged by
gluten exposure, and the only treatment is a lifelong gluten-free diet. The disease affects about
1 % of the population worldwide, but the majority are undiagnosed. Ingestion of gluten and the
genotype HLA-DQ2/8 are required for disease development, although additional genetic and
environmental factors are believed to be of importance. One hypothesis is that timing of gluten
introduction in infants affects the disease risk. Today, gradual introduction of gluten from 4 to 6
months of age during continued breast-feeding is recommended.
Objective: To evaluate the scientific evidence of whether timing of gluten introduction affects the
risk of celiac disease in high-risk children.
Search strategy: Searches were performed in the databases PubMed, Cochrane Library, and
Scopus, using the search terms celiac disease, gluten introduction, prevention and feeding.
Selection criteria: RCTs published as original articles. The study population was to be infants with
an increased risk of disease caused by genetic predisposition (HLA-DQ2/8) as well as at least one
first-degree relative with celiac disease. The intervention should include gluten exposure at
different time points. Articles written in languages other than Swedish or English were excluded.
Data collection and analysis: The search yielded three articles and the quality of the studies was
evaluated according to SBU’s grading templates. One study was excluded because of its low study
quality. For the remaining studies, a modified GRADE system was used in order to assess the
quality of evidence for the selected outcome (celiac disease).
Main results: None of the studies detected any significant differences with respect to disease risk
of early compared to late gluten introduction, although early exposure to gluten was associated
with an earlier onset of disease and an earlier immune response as evidenced by elevated levels of
disease specific antibodies.
Conclusions: There is moderate evidence (+++) that timing of gluten introduction does not affect
the risk of celiac disease during childhood in high-risk children. Thus, the result of this systematic
literature review does not support the current recommendation of gluten introduction for infants
with respect to reducing the risk of celiac disease. Further research on additional factors that may
affect the disease risk is needed in order to determine whether the dietary recommendation should
be adjusted.
Collections
View/ Open
Date
2015-06-26Author
Hagvall Frohm, Sandra
Ingmar, Maria
Keywords
gluten
glutenintroduktion
celiaki
högriskbarn
barn
tidpunkt
Series/Report no.
DIE/V15
Kandidatarbete
Language
swe