Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna
Effect of low carbohydrate diets on cognition in obese adults
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna
Författare: Camilla Johansson och Rebecca Jönsson
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Mette Axelsen
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2015-04-08
Bakgrund Diskussioner kring olika viktminskningsmetoder får ett allt större utrymme i media, då
både förekomsten av övervikt och fetma ökar men även det generella intresset för hälsa. De ofta
diskuterade lågkolhydratkosterna har länge använts vid behandling av epilepsi och där visats ge
positiva resultat, vilket öppnar för teorier om att en lågkolhydratkost som påverkar hjärnans funktion
således även skulle kunna ha effekt på kognitionen.
Syfte Att undersöka hur kognitionen påverkas av en kost med mycket lågt kolhydratinnehåll hos obesa
vuxna.
Sökväg Pubmed, Scopus och snowballing. Sökord som användes i olika kombinationer var: low
carbohydrate, atkins, carbohydrate-restricted, south beach, ketogenic, lchf, zone, cognition, obese och
obesity.
Urvalskriterier Enbart humana interventions- eller kohortstudier på engelska eller skandinaviska
språk. Interventionstid >1 vecka med <40g kolhydrater/dag. Enbart vuxna 18-65 år. Studiepopulation
obesa. Effektmåtten som inkluderades var arbetsminne och bearbetningshastighet.
Datainsamling och analys Litteratursökningen genomfördes 2015-01-26. Titel och abstract lästes på
samtliga sökträffar, artiklar utanför frågeställningen exkluderades. Kvalitetsgranskningen
genomfördes både enskilt och gemensamt med hjälp av SBUs ”Mall för kvalitetsgranskning av
randomiserade studier” . Det vetenskapliga underlaget för effektmåtten arbetsminne och
bearbetningshastighet evidensgraderades med hjälp av ” kapitel 10 – evidensgradering” i SBUs
handbok ”Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården. En handbok.” och ”Underlag för
sammanvägd bedömning enligt GRADE” framtaget av Göteborgs Universitet.
Resultat Fem interventionsstudier kvalitetsgranskades, varav två upptäcktes tillhöra samma studie,
detta resulterade i att fyra studier fick omdömen baserat på risk för bias. Dessa omdömen översattes
sedan till den studiekvalité som tilldelades respektive studie. Endast två av dem höll tillräckligt hög
kvalité för att senare inkluderas i sammanvägningen vid evidensgradering av effektmåtten.
Deltagarantalet för de två studier som sammanvägdes var 21 och 107 i respektive studie, och
interventionstiden var 4 och 52 veckor.
Slutsats Det finns otillräckligt (+) vetenskapligt underlag för att en lågkolhydratkost under 40 gram
per dag inte påverkar det kognitiva arbetsminnet jämfört med kontrollgrupp hos obesa vuxna upp till 1
års tid. Det finns otillräckligt (+) vetenskapligt underlag för att en lågkolhydratkost under 40 gram per
dag påverkar den kognitiva bearbetningshastigheten negativt jämfört med kontrollgrupp hos obesa
vuxna upp till 1 års tid.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Abstract
Title: Effect of low carbohydrate diets on cognition in obese adults
Author: Camilla Johansson and Rebecca Jönsson
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Mette Axelsen
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’ s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 8, 2015
Background Discussions concerning weight-reducing diets are occupying an increasingly larger space
in media, as the prevalence of overweight/obesity is increasing alongside the common interest in
health. The often discussed low carbohydrate diets have successfully been used as treatment of
epilepsy for a long time, setting a foundation for theories suggesting that low carbohydrate diets
affecting brain function also possibly could affect the cognition.
Objective To examine how cognition is affected by a diet low in carbohydrates in obese adults.
Search strategy Pubmed, Scopus and snowballing. Keywords used in different combinations were low
carbohydrate, atkins, carbohydrate restricted, south beach, ketogenic, lchf, zone, cognition, obese and
obesity.
Selection criteria Solely human intervention or cohort studies in either English or Scandinavian
languages were included. Intervention time was set as >1 week with ≤40g carbohydrates per day. It
had to be obese adults 18-65 years old. Outcome measurements for examination were working
memory and speed of processing.
Data collection and analysis Date for literature search 01-26-15. Title and abstract were read on each
hit, articles irrelevant to the study question were excluded. To examine the quality of the studies SBUs
”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” was used both independently and together.
The scientific basis for outcome measurements working memory and speed of processing was graded
through ” kapitel 10 – evidensgradering” in SBUs handbook ”Utvärdering av metoder i hälso- och
sjukvården. En handbok.” and ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” produced by
the University of Gothenburg.
Main results The quality of five intervention studies were reviewed, two of which were discovered to
belong to the same study, this resulted in that four studies were given an assessment based on the risk
of bias. These assessments were then translated into the study quality that was assigned each study.
Only two of the studies kept a quality good enough to later be included in the merging and grading of
evidence for the outcome measurements. The number of participants in the two merged studies were
21 and 107, respectively, and the intervention time was 4 and 52 weeks.
Conclusions There is very low (+) evidence that a low carbohydrate diet (<40 g/day) does not affect
the cognitive working memory compared to control group in obese adults up to one year. There is very
low (+) evidence that a low carbohydrate diet (<40 g/day) does affect t
Collections
View/ Open
Date
2015-08-03Author
Jönsson, Rebecca
Johansson, Camilla
Keywords
Lågkolhydrat
lågkolhydratkoster
kognition
obesa
vuxna
Series/Report no.
DIE/V15
C-uppsats
Language
swe