Show simple item record

dc.contributor.authorNieminen, Katja
dc.contributor.authorStark, Amanda
dc.date.accessioned2015-08-10T09:27:17Z
dc.date.available2015-08-10T09:27:17Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40058
dc.description.abstractÖvervikt och ätstörningar är problem hos många ungdomar idag. I dagens samhälle finns ouppnåeliga ideal som kan leda till negativ kroppsuppfattning och stigmatisering av de som inte lever upp till idealen. Kunskap kring samband gällande livsstil och hälsa är som minst hos grupper i områden med låg socioekonomisk status. Det är hos dessa grupper kunskapen tycks behövas som mest. Syftet med denna studie är att undersöka hur inställning till den egna kroppsvikten är relaterad till uppfattningar gällande hälsa, kropp och ätande samt kostvanor hos sjundeklassare i ett område med låg socioekonomisk status. Därutöver jämförs data från denna studie med data från sjundeklassare i hela Sverige i det nationellt representativa urvalet. Studien baserades på enkäter och totalt deltog 113 elever. Resultatet visar att elever i denna studie i lägre utsträckning ansåg sig väga lagom mycket jämfört med elever i Skolbarns hälsovanor. Resultatet visar även på att de elever som gjorde något för att gå ner i vikt samt de elever som ansåg sig behöva gå ner i vikt i större utsträckning skattade sin hälsa som dålig. Det gick att se tendenser till att de elever som ansåg sig behöva gå ner i vikt hade sämre kostvanor och i högre utsträckning hade negativ inställning till sin kropp än övriga elever i denna studie. För framtida forskning föreslås liknande studier med ett större antal deltagande elever för att kunna testa om det går att se signifikanta samband.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT15-35sv
dc.subjectHälsasv
dc.subjectkostsv
dc.subjectkroppsviktsv
dc.subjectsocioekonomisv
dc.subjectungdomarsv
dc.titleInställning av vikt - En enkätstudie om hälsa, kropp och ätande bland sjundeklassaresv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record