• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen

Abstract
Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. Tidigare forskning har visat att matsvinn finns och det konstateras att man genom minskning av matsvinnet kan öka måltidskvalitén. Denna studien startade genom ett samarbete med äldreomsorgen i Trollhättans kommun. Aktionsforskning som tillvägagångssätt gjorde att vi genom studien kunde engagera deltagarna i både problemformulering, kartläggning och reflektion. Problemformuleringen utformades gemensamt och då man tidigare inte mätt sitt matsvinn blev detta studiens område. ”Finns det matsvinn?”, ”Hur stort matsvinn är det?” och ”Vad beror matsvinnet på?” var frågorna som ställdes i syfte att starta en kartläggning av matsvinnet. En kartläggning som kan vara till hjälp för vidare arbete mot minskning av matsvinn. Genom mätningar av matsvinnet gavs svar på frågan om det fanns matsvinn samt hur stort det var. Frågan om orsaker till matsvinnet undersöktes genom observationer. Genom observationerna framkom olika faktorer som bidrar till matsvinn: bristande planering av portioner, hantering av livsmedel, måltidskvalité, kunskap och kommunikation. Mätningarna visade att det fanns ett genomsnittligt matsvinn på totalt 27 %. Det största matsvinnet var serveringssvinnet. Köken tillagade betydligt mer mat än vad som krävdes för antalet serverade portioner. Mätningarna gav deltagarna en verklighetsbild som inte stämde helt överens med tidigare tankar kring omfattningen av matsvinnet. Det konstateras att matsvinn finns i en nivå som bör uppmärksammas. Deltagarna bör gå vidare i processen genom att utveckla åtgärder samt fortsätta sin kartläggning. Genom utökad kunskap, noggrannare planering och bättre kommunikation, som leder till ett minskat svinn, kan de förbättra måltidskvalitén.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/40069
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_40069_1.pdf (6.369Mb)
Date
2015-08-10
Author
Citaku, Zemira
Söder, Josefina
Keywords
Miljö
ekonomi
hållbar utveckling
måltidskvalitet
äldreomsorg
Series/Report no.
VT15-05
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV