Show simple item record

dc.contributor.authorBerntsson, Annika
dc.contributor.authorNabb, Evelina
dc.date.accessioned2015-08-10T11:15:30Z
dc.date.available2015-08-10T11:15:30Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40073
dc.description.abstractMaten som serveras till sjukhuspatienter syftar inte bara till att mätta och ge energi, den har också stor betydelse för tillfrisknandet. Studier visar att undernäring är ett stort problem bland patienter i många länder och leder bland annat till försämrad läkning, längre sjukhusvistelse och ökad risk för ytterligare sjuklighet. I en dansk studie identifierades tre huvudsakliga motivationsfaktorer för att äta hos sjukhuspatienter: Pleasure, Comfort och Survival. Syftet med studien är att utveckla en modell för hur sjukhuskoster kan förändras menymässigt, baserad på motivationsfaktorerna Pleasure, Comfort och Survival, samt att utarbeta förslag på hur en dags meny skulle kunna se ut. Med detta som utgångspunkt vill vi undersöka kockarnas åsikter kring förändringarna och vilka konsekvenser de kan innebära. Studien är kvalitativt inriktad och influerad av aktionsforskningsprocessen för att kunna dra nytta av kockarnas kunskaper och erfarenheter och därigenom vidareutveckla modellen. En semistrukturerad fokusgruppsintervju med två av kockarna på ett sjukhus genomfördes därför. Ett samtal med sektionschefen och en dietist på sjukhuset samt ett samtal med en menyplanerare i Västra Götalandsregionen genomfördes också. Resultatet visade att modellen inte innebar några egentliga förändringar jämfört med dagsläget, detta på grund av att Måltidsservice på det aktuella sjukhuset redan genomfört en del förändringar gällande patientkosten på eget initiativ. Det framkom också att vid ett eventuellt utvecklingsarbete krävs genomgripande förändringar av menyn och arbetsrutinerna för att uppnå de näringsmässiga mål som finns. Utifrån de synpunkter som kockarna hade gällande modellen utformades en reviderad modell som eventuellt kan användas vid vidare utvecklingsarbete. De förändringar som gjordes syftade till att göra modellen tydligare och på ett bättre sätt belysa vad som kännetecknar respektive kategori.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT15-12sv
dc.subjectarbetssituationsv
dc.subjectkockarsv
dc.subjectprobleminventeringsv
dc.subjectsjukhussv
dc.subjectundernäringsv
dc.titleSjukhuskockarnas kamp - En kvalitativ studie kring menyförändring och dess konsekvensersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record