Det är ju egentligen skolans fel, men jag får väl skylla mig själv - Om låga betyg i skolan.
Abstract
Bakgrund: De olika styrdokumenten för skolan ger en bild av hur den svenska skolan skall fungera för att ge eleverna kunskaper och färdigheter i livet. Studier som till exempel PISA-rapporten ger en annan bild där den svenska skolans kunskapsresultat sjunker. Detta är en verklighet där vissa elever går ur skolan utan resurser att etablera sig på arbetsmarknaden med i form av låga eller ej befintliga betyg.
Syfte: Uppmärksamma resurssvaga individers upplevelser av skolan på en individnivå genom forskningsfrågorna: Vad upplever resurssvaga elever vara orsaken till låga betyg i skolan? Vad anser resurssvaga elever borde förändras i skolan?
Metod: En kvalitativ metod har använts med samtalsintervju som instrument. Det empiriska materialet har sedan ställts i ljuset av Pierre Bourdieus teori om reproduktion av kapitalformerna.
Resultat: Elever upplever att orsaken till låga betyg ligger i lärarens brister i förhållningssätt mot eleven, skolsystemets kultur men också på dem själva som individer. Genom det teoretiska ramverket kan det förstås som att elever riskerar att få låga betyg när skolan, lärare och skolarbetet ligger på ett kulturellt avstånd från eleven. Skolan har den symboliska makten och det leder till att eleven bekräftar sin egen ställning som kulturellt värdelös och bekräftar den dominerande kulturen.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2015-12-03Author
Johansson, Emelie
Keywords
Kulturellt kapital
betyg
skola
elev
reproduktion
Language
swe