Förskola och föräldraskap. En studie av föräldrars attityder till förskola med fokus på socioekonomiska skillnader.
Abstract
Bakgrund: I ett historiskt perspektiv har förskolan gått från att vara fattigstöd till att vara en självklar del av vardagen för de flesta barnfamiljer. Under förskolans största expansionsfas under slutet av sjuttiotalet och framåt har institutionen beskrivits som klassbetingad, att den möter medelklassens föreställningar om barns behov bättre än arbetarklassens. Då andelen barn i förskola ständigt har ökat fram till dags dato är det intressant huruvida skillnader i attityder kvarstår.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka om det existerar skillnader mellan föräldrar av olika socioekonomisk status i deras attityder till förskola. I studien undersöks om detta samband existerar och ifall det går att förklara med teorier om attityder till föräldraskap som är klassbetingade.
Metod: Studien har utgått från statistisk metod. Föräldrar som besökt olika öppna förskolor inom Göteborgs kommun har svarat på enkäter om attityder till förskola och föräldraskap. Empirin består av 268 enkäter insamlade på 15 olika öppna förskolor i Göteborg under två veckor hösten 2013.
Resultat: I huvudsak är det mycket små skillnader i attityder till förskola mellan föräldrar av olika socioekonomisk status. Studien påvisar heller inga uppenbara skillnader i föräldrarnas attityder till föräldraskap. Studien antyder att förskolan som välfärdsinstitution inte missgynnar någon särskild grupp ur ett socioekonomiskt perspektiv.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2015-12-08Author
Almqvist, Henrik
Keywords
Förskola
förskoleval
socioekonomisk status
föräldraskap
Language
swe