DECOS and SCG Basis for an Occupational Standard : n-, iso-, sec-, and tert-Butyl acetate
Abstract
The butyl acetates are colourless, flammable liquids with a fruity odour. They are slightly soluble or insoluble in water, and soluble in ethanol and ether. The butyl acetates occur in natural and food products, but are also produced chemically. The main use of butyl acetates is as solvents in paints and lacquers. There are no quantitative data on the absorption of butyl acetate isomers. Butyl acetates are quickly metabolised in the body to acetic acid and their respective butanols; tert-butyl acetate, however, slower than the tree other isomers. Based on human experimental data the critical effect of occupational exposure to n-butyl acetate is irritation of eyes, skin and mucous membranes. For isobutyl acetate, irritation is probably the critical effect, but the data are less convincing. For the other isomers, there are no data indicating a critical effect. Butylacetater är vid rumstemperatur färglösa lättantändliga vätskor med fruktig lukt. De är något lösliga eller olösliga i vatten och lösliga i etanol och eter. Butylacetater förekommer naturligt i livsmedel men produceras också kemiskt. Huvudanvändningen är som lösningsmedel i målarfärger och lacker. Det saknas kvantitativa data om absorptionen av butylacetater hos människa. Butylacetater hydrolyseras snabbt i kroppen till ättiksyra och respektive butanol, tert-butylacetat emellertid något långsammare än de andra tre isomererna. Baserat på experimentella humandata är den kritiska effekten vid yrkesmässig exponering för n-butylacetat irritation av ögon, hud och slemhinnor. För iso-butylacetat torde irritation vara den kritiska effekten men data är osäkrare. För övriga isomerer saknas det data för att ange någon kritisk effekt. Nyckelord: Butylacetater, Hygieniskt gränsvärde, Irritation, Riskbedömning, Toxicitet
Publisher
Arbetslivsinstitutet
Collections
View/ Open
Date
2002Author
Stouten, Hans
Bogaerts, Wim
Publication type
report
ISBN
91-7045-650-X
ISSN
0346-7821
Series/Report no.
Arbete och Hälsa 2002:11
Language
eng