• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Riktiga vänner delar allt - En studie om sociokulturell påverkan på ungdomars kroppsbild och bantningsbeteende

Abstract
Forskningen pekar idag på att ungdomars kroppsbild och ätbeteenden påverkas av människor som finns i deras omgivning. Den här studien syftar till att identifiera hur vänner och kamratgrupp kan påverka enskilda ungdomars kroppsbild men även hur de påverkar enskilda ungdomar att tillämpa olika bantingsbeteenden. Ett annat mål med studien var att urskilja om skillnader och likheter mellan kamratgrupp och vänner existerar. Utifrån databassökningar i Pubmed, Social Sciences Citation Index och Scopus hittades 111 artiklar varav nio identifierades som studier som på ett relevant sätt behandlade ämnet. Resultatet i denna studie syftar till att ge en överblick av dessa. Studien identifierade att ungdomar påverkas både medvetet och omedvetet av kamratgruppen och vänner. Genom att jämföra kroppar med varandra skedde både en medveten och undermedveten vilja att efterlikna de ideal som rådde inom kamratgruppen. Ungdomar själva identifierade att mobbing och retning kring vikt samt prat om kropp och vikt påverkade den egna kroppsbilden och ätbeteendet negativt. Bantning ansågs även vara ett vanligt förekommande beteende bland ungdomar. Som förebyggande åtgärder presenteras gruppdiskussioner och rollspel. Skolan skrivs fram som en viktig plats att arbeta med förebyggande interventioner och ämnet hem- och konsumentkunskap som redan behandlar mat, måltid och hälsa ses som ett relevant ämne att utföra dessa åtgärder inom. Detta kräver dock att flera timmar läggs på ämnet och att ett holistiskt perspektiv tillämpas i styrdokumenten.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/43414
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_43414_1.pdf (721.5Kb)
Date
2016-05-11
Author
Westberg, Amanda
Keywords
Skola
Ätbeteende
Viktminskning
Kamratgrupp
Series/Report no.
VT16-04
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV