dc.contributor.author | Meyerdierks, Anna | |
dc.contributor.author | Vadell, Anna | |
dc.date.accessioned | 2016-06-15T09:26:37Z | |
dc.date.available | 2016-06-15T09:26:37Z | |
dc.date.issued | 2016-06-15 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/44524 | |
dc.description | Title: Effects on risk markers for cardiovascular disease when replacing meat with soy
foods.
Author: Anna Meyerdierks and Anna Vadell
Supervisor: Mette Axelsen
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: April 06, 2016
Background There are 1,4 million people suffering from cardiovascular disease (CVD) in Sweden,
which is also the most common cause of death in the country. Studies have shown that
properties in soy could have a positive effect on known risk markers for CVD. High
consumption of fresh and processed meats has been shown to have negative health effects, and
to increase the risk for CVD.
Objective The objective of this study was to explore if there are grounds for recommending a
replacement of meat with soy foods to lower risks of cardiovascular disease.
Search strategy The databases PubMed and Scopus were used to search for articles (Last search
date: 2016-02-10) containing the search terms: cardiovascular, soy, meat, soy foods, soybean proteins,
lipoproteins, dyslipidemias, hypertension, insulin resistance, metabolic syndrome, lipids and randomized
Selection criteria Studies that were randomized controlled trials (RCT) who compared intake of soy
foods with meat were included. Only articles written in either Swedish or English were included.
Study subjects were men and women over the age of 18 who had maintained the same weight
and level of physical activity during the course of the study.
Data collection and analysis Three studies met the inclusion criteria. We first examined them using
Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social Services’ (SBU)
template “Evaluation of randomized controlled trials” and later compiled and evaluated
each composite outcome according to the GRADE-system.
Main results All studies show a significant decrease on overall cholesterol levels when meats are
replaced with soy foods. More specifically, the studies show a decrease of LDL-cholesterol in
postmenopausal women and a significant decrease of HDL-cholesterol and triglycerides in men.
The results for insulin sensitivity were heterogeneous and a significant improvement in insulin
sensitivity in women with metabolic syndrome was observed.
5
Conclusions According to our findings, the risk of developing a CVD seem to decrease when
replacing meats with soy foods. Evidence in composite outcomes varies, why, more studies are
needed.
Keywords Cardiovascular disease, metabolic syndrome, insulin resistance, hypertension,
dyslipidemia, soy, meat | sv |
dc.description.abstract | Titel: Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot
sojalivsmedel
Författare: Anna Meyerdierks och Anna Vadell
Handledare: Mette Axelsen
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2016-04-06
Bakgrund I Sverige är 1,4 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom (CVD) och de flesta
dödsfall i landet sker till följd av detta. Studier har visat att komponenter i soja möjligen skulle
kunna ha en positiv effekt på riskmarkörer för CVD. Ett högt intag av kött och charkprodukter
är istället associerat med negativa hälsoeffekter, bland annat genom att påverka riskmarkörer för
CVD.
Syfte Att systematiskt undersöka om det finns underlag för att rekommendera ett byte av kött
mot sojalivsmedel för att minska risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom.
Sökväg Databaserna PubMed och Scopus användes för litteratursökningen (sista sökdatum: 2016-
02-10). Valda sökord var cardiovascular, soy, meat, soy foods, soybean proteins, lipoproteins, dyslipidemias,
hypertension, insulin resistance, metabolic syndrome, lipids och randomized.
Urvalskriterier Inkluderade studier skulle vara av typen randomiserade kontrollerade studier (RCT)
som jämförde sojalivsmedel med kött. Artiklarna skulle vara skrivna på svenska eller engelska.
Ytterligare inklusionskriterier var män och kvinnor över 18 år som ej gått ned i vikt eller börjat
träna under studiens gång.
Datainsamling och analys Tre studier uppfyllde kriterierna och granskades med hjälp av Statens
beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) mall “Kvalitetsgranskning av
randomiserade kontrollerade studier”. Vidare sammanvägdes och bedömdes underlaget för
vardera effektmått enligt GRADE-systemet.
Resultat Samtliga studier visar att totalkolesterol sänks signifikant när kött byts ut mot
sojalivsmedel. Studierna på postmenopausala kvinnor visar att även LDL- kolesterol sänks och i
studien på män ses en signifikant sänkning av HDL-kolesterol och triglycerider. Resultaten
rörande insulinkänslighet är heterogena och det ses en signifikant förbättring i insulinkänslighet
hos kvinnorna med metabolt syndrom.
Slutsats Enligt våra fynd tycks risken för att utveckla CVD minska vid utbyte av kött mot soja.
Evidensen varierar mellan effektmåtten, varför det krävs fler och större studier kring detta.
3
Nyckelord: Hjärt-kärlsjukdom, Metabola syndromet, Insulinresistens, Hypertoni, Dyslipidemi,
Soja, Kött | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | DIE/V16 | sv |
dc.relation.ispartofseries | C-uppsatser | sv |
dc.subject | Hjärt-kärlsjukdom | sv |
dc.subject | Metabola syndromet | sv |
dc.subject | Insulinresistens | sv |
dc.subject | Hypertoni | sv |
dc.subject | Dyslipidemi | sv |
dc.subject | Soja | sv |
dc.subject | Kött | sv |
dc.subject | Cardiovascular disease | sv |
dc.subject | metabolic syndrome | sv |
dc.subject | insulin resistance | sv |
dc.subject | hypertension | sv |
dc.subject | dyslipidemia | sv |
dc.subject | soy | sv |
dc.subject | meat | sv |
dc.title | Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel | sv |
dc.title.alternative | Effects on risk markers for cardiovascular disease when replacing meat with soy foods | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |