Show simple item record

dc.contributor.authorMeyerdierks, Anna
dc.contributor.authorVadell, Anna
dc.date.accessioned2016-06-15T09:26:37Z
dc.date.available2016-06-15T09:26:37Z
dc.date.issued2016-06-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/44524
dc.descriptionTitle: Effects on risk markers for cardiovascular disease when replacing meat with soy foods. Author: Anna Meyerdierks and Anna Vadell Supervisor: Mette Axelsen Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: April 06, 2016 Background There are 1,4 million people suffering from cardiovascular disease (CVD) in Sweden, which is also the most common cause of death in the country. Studies have shown that properties in soy could have a positive effect on known risk markers for CVD. High consumption of fresh and processed meats has been shown to have negative health effects, and to increase the risk for CVD. Objective The objective of this study was to explore if there are grounds for recommending a replacement of meat with soy foods to lower risks of cardiovascular disease. Search strategy The databases PubMed and Scopus were used to search for articles (Last search date: 2016-02-10) containing the search terms: cardiovascular, soy, meat, soy foods, soybean proteins, lipoproteins, dyslipidemias, hypertension, insulin resistance, metabolic syndrome, lipids and randomized Selection criteria Studies that were randomized controlled trials (RCT) who compared intake of soy foods with meat were included. Only articles written in either Swedish or English were included. Study subjects were men and women over the age of 18 who had maintained the same weight and level of physical activity during the course of the study. Data collection and analysis Three studies met the inclusion criteria. We first examined them using Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social Services’ (SBU) template “Evaluation of randomized controlled trials” and later compiled and evaluated each composite outcome according to the GRADE-system. Main results All studies show a significant decrease on overall cholesterol levels when meats are replaced with soy foods. More specifically, the studies show a decrease of LDL-cholesterol in postmenopausal women and a significant decrease of HDL-cholesterol and triglycerides in men. The results for insulin sensitivity were heterogeneous and a significant improvement in insulin sensitivity in women with metabolic syndrome was observed. 5 Conclusions According to our findings, the risk of developing a CVD seem to decrease when replacing meats with soy foods. Evidence in composite outcomes varies, why, more studies are needed. Keywords Cardiovascular disease, metabolic syndrome, insulin resistance, hypertension, dyslipidemia, soy, meatsv
dc.description.abstractTitel: Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel Författare: Anna Meyerdierks och Anna Vadell Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund I Sverige är 1,4 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom (CVD) och de flesta dödsfall i landet sker till följd av detta. Studier har visat att komponenter i soja möjligen skulle kunna ha en positiv effekt på riskmarkörer för CVD. Ett högt intag av kött och charkprodukter är istället associerat med negativa hälsoeffekter, bland annat genom att påverka riskmarkörer för CVD. Syfte Att systematiskt undersöka om det finns underlag för att rekommendera ett byte av kött mot sojalivsmedel för att minska risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom. Sökväg Databaserna PubMed och Scopus användes för litteratursökningen (sista sökdatum: 2016- 02-10). Valda sökord var cardiovascular, soy, meat, soy foods, soybean proteins, lipoproteins, dyslipidemias, hypertension, insulin resistance, metabolic syndrome, lipids och randomized. Urvalskriterier Inkluderade studier skulle vara av typen randomiserade kontrollerade studier (RCT) som jämförde sojalivsmedel med kött. Artiklarna skulle vara skrivna på svenska eller engelska. Ytterligare inklusionskriterier var män och kvinnor över 18 år som ej gått ned i vikt eller börjat träna under studiens gång. Datainsamling och analys Tre studier uppfyllde kriterierna och granskades med hjälp av Statens beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) mall “Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier”. Vidare sammanvägdes och bedömdes underlaget för vardera effektmått enligt GRADE-systemet. Resultat Samtliga studier visar att totalkolesterol sänks signifikant när kött byts ut mot sojalivsmedel. Studierna på postmenopausala kvinnor visar att även LDL- kolesterol sänks och i studien på män ses en signifikant sänkning av HDL-kolesterol och triglycerider. Resultaten rörande insulinkänslighet är heterogena och det ses en signifikant förbättring i insulinkänslighet hos kvinnorna med metabolt syndrom. Slutsats Enligt våra fynd tycks risken för att utveckla CVD minska vid utbyte av kött mot soja. Evidensen varierar mellan effektmåtten, varför det krävs fler och större studier kring detta. 3 Nyckelord: Hjärt-kärlsjukdom, Metabola syndromet, Insulinresistens, Hypertoni, Dyslipidemi, Soja, Köttsv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V16sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatsersv
dc.subjectHjärt-kärlsjukdomsv
dc.subjectMetabola syndrometsv
dc.subjectInsulinresistenssv
dc.subjectHypertonisv
dc.subjectDyslipidemisv
dc.subjectSojasv
dc.subjectKöttsv
dc.subjectCardiovascular diseasesv
dc.subjectmetabolic syndromesv
dc.subjectinsulin resistancesv
dc.subjecthypertensionsv
dc.subjectdyslipidemiasv
dc.subjectsoysv
dc.subjectmeatsv
dc.titleEffekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedelsv
dc.title.alternativeEffects on risk markers for cardiovascular disease when replacing meat with soy foodssv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record