Show simple item record

dc.contributor.authorNilsson, Lydia
dc.contributor.authorPersdotter, Sanne
dc.date.accessioned2016-06-15T09:31:31Z
dc.date.available2016-06-15T09:31:31Z
dc.date.issued2016-06-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/44526
dc.descriptionTitle: Can an intake of resistant starch type 2 improve blood lipids in adults? – A systematic review article. Authors: Lydia Nilsson and Sanne Persdotter Supervisor: Heléne Bertéus Forslund Examiner: Frode Slinde Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: May 25, 2016 Background: Dyslipidemia is strongly associated with an increased risk of developing cardiovascular disease. Several studies conducted on rats show a clear lipid improving effect of resistant starch (RS). The question is if RS has the same effect in humans. Objective: To investigate whether there is scientific evidence that a higher intake of RS2 could have positive effects on blood lipids. Search strategy: Searches were conducted using the databases PubMed and Scopus. Selection criteria: The inclusion criteria were RCT, human studies, adult study participants and studies published in English. Exclusion criteria were study participants with diabetes or prediabetes, studies with several interventions, postprandial studies, and studies where the amount of RS was not specified in grams. Data collection and analysis: We conducted four searches in the databases Pubmed and Scopus. Then “snowballing” was performed as a complement. This resulted in three articles. The quality of these were examined using SBUs’ review template for randomized trials. Finally the results were combined according to Gothenburg university’s template -”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” and a final conclusion was drawn. Results: One of the studies showed a significant (p<0.05) lowering of total cholesterol and LDL associated with intake of RS2. The other two studies showed no significant results. Conclusion: Resistant starch type two does not seem to affect blood lipids in adults compared to a similar intake of starch or glucose. The evidence for this conclusion is assessed to be moderate (+++). Key words: Resistant starch, RS, RS2, blood lipids, triglycerides, cholesterol, HDL, LDL.sv
dc.description.abstractTitel: Kan intag av resistent stärkelse typ 2 förbättra blodlipiderna hos vuxna individer? – En systematisk översiktsartikel Författare: Lydia Nilsson och Sanne Persdotter Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-25 Bakgrund: Dyslipidemi är en av de största riskfaktorerna för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Flera studier gjorda på råttor har visat en klart lipidförbättrande effekt av resistent stärkelse (RS). Frågan är om RS kan ha samma effekt hos människor. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att ett ökat intag av RS2 kan ha positiv effekt på blodlipiderna. Sökväg: Sökningar gjordes i databaserna PubMed och Scopus. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCT, humanstudier, vuxna studiedeltagare samt engelska som publikationsspråk. Exklusionskriterierna var studiedeltagare med diabetes eller prediabetes, studier med flera interventioner, postprandiella studier samt studier där mängden RS ej specificerades i gram. Datainsamling och analys: Det genomfördes fyra sökningar i databaserna Pubmed och Scopus samt “snowballing” som ett komplement. Detta resulterade i tre artiklar som kvalitetsgranskades enligt SBU:s granskningsmall för randomiserade studier. Slutligen sammanvägdes resultaten med hjälp av Göteborgs Universitets mall -”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” till en slutsats. Resultat: En av studierna visade på en signifikant sänkning (p<0.05) av total kolesterol och LDL vid ökat intag av RS2. De två andra studierna visade inga signifikanta resultat. Slutsats: Resistent stärkelse typ 2 tycks inte ha effekt på blodlipider hos vuxna individer jämfört med motsvarande intag av stärkelse eller glukos. Evidensstyrkan för denna slutsats bedöms vara måttlig (+++). Nyckelord: Resistent stärkelse, RS, RS2, blodlipider, triglycerider, kolesterol, HDL, LDL.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V16sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatsersv
dc.subjectResistent stärkelsesv
dc.subjectRSsv
dc.subjectRS2sv
dc.subjectblodlipidersv
dc.subjecttriglyceridersv
dc.subjectkolesterolsv
dc.subjectHDLsv
dc.subjectLDLsv
dc.subjectResistant starchsv
dc.subjectblood lipidssv
dc.subjectriglyceridessv
dc.subjectcholesterolsv
dc.titleKan intag av resistent stärkelse typ 2 förbättra blodlipiderna hos vuxna individer? – En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeCan an intake of resistant starch type 2 improve blood lipids in adults? – A systematic review articlesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record