Show simple item record

dc.contributor.authorRamne, Stina
dc.contributor.authorReims, Johanna
dc.date.accessioned2016-06-15T09:37:08Z
dc.date.available2016-06-15T09:37:08Z
dc.date.issued2016-06-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/44527
dc.descriptionTitle: Low fat dairy products reduces systolic blood pressure, but does not improve other risk factors for cardiovascular disease – a comparison to carbohydrate rich foods Author: Stina Ramne and Johanna Reims Supervisor: Anna Winkvist Examiner: Frode Slinde Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: May 25, 2016 Background Cardiovascular disease is the most common cause of death in the world. Blood pressure and blood lipids are two important factors for cardiovascular health that can be altered by diet. Research has shown that fruit, vegetables and whole grain reduce the risk of cardiovascular disease. A high intake of dairy products, especially low fat, has also shown a positive effect on the risk factors. A comparison between low fat dairy products and carbohydrate rich foods and their positive effects on blood pressure and blood lipids has not been compiled previously. Objective The aim of this systematic review is to investigate the current evidence that supports low fat dairy products versus carbohydrate rich foods on blood pressure and blood lipids in an adult population with increased risk for cardiovascular disease. Search strategy Searches for original articles were performed in the databases PubMed and Scopus with the keywords blood pressure, hypertension, dairy products, milk, low fat, non fat, blood lipids and cholesterol. Selection criteria Randomized controlled human studies, adult men and women, in the risk zone for cardiovascular disease, written in Swedish or English, comparison between low fat dairy products and carbohydrate rich foods, no enriched or whole fat dairy products, no other dietor lifestyle intervention were selected. Data collection and analysis In total, four original articles were included and critically reviewed with SBU:s quality reviewing guide for randomized studies. The results were weighted together with University of Gothenburg’s guide for grading evidence according to GRADE. Main results Out of the four included studies a significant reduction of systolic blood pressure was observed in two studies. One study showed significant lower HDL after the dairy intervention. No significant results were observed for diastolic blood pressure and LDL. Conclusions A high intake of low fat dairy products compared to carbohydrate rich foods have moderate (+++) evidence for the lowering effect on systolic blood pressure and moderate (+++) evidence that there is no effect on diastolic blood pressure, HDL or LDL. Keywords Dairy products, milk products, cardiovascular disease, hypertension, blood pressure, blood lipids, lipoproteins, RCT, crossover.sv
dc.description.abstractTitel: Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel Författare: Stina Ramne och Johanna Reims Handledare: Anna Winkvist Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-25 Bakgrund Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Blodtryck och blodfetter är två betydelsefulla faktorer för hjärt- och kärlhälsa som kan påverkas av vår kost. Forskning har visat att frukt, grönt och fullkorn minskar risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Ett högt intag av mejeriprodukter, i synnerhet magra, har även visats ha en positiv effekt på riskfaktorerna. En jämförelse mellan magra mejeriprodukters och kolhydratrika livsmedels förbättrande effekt på blodtryck och blodfetter har inte tidigare sammanställts. Syfte Syftet med litteraturgranskningen är att ta reda på det aktuella forskningsläget gällande magra mejeriprodukters effekt jämfört med kolhydratrika livsmedel på blodtryck och blodfetter hos vuxna med riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom. Sökväg Sökningen av originalartiklar gjordes i databaserna PubMed och Scopus med sökorden blood pressure, hypertension, dairy products, milk, low fat, non fat, blood lipids och cholesterol. Urvalskriterier Randomiserade kontrollerade humanstudier, vuxna män och kvinnor med riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom, jämförelse mellan magra mejeriprodukter och kolhydratrika livsmedel, skrivna på engelska eller svenska, utan berikade eller fullfeta mejeriprodukter och utan övrig kost- eller livsstilsintervention inkluderades. Datainsamling och analys Totalt inkluderades fyra originalartiklar som kritiskt granskades med SBU:s kvalitetsgranskningsmall för randomiserade studier. Resultaten sammanvägdes med hjälp av Göteborgs Universitets underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE. Resultat Av de fyra inkluderade studierna sågs en signifikant sänkning av systoliskt blodtryck i två studier. En studie såg en signifikant lägre HDL i mejeriinterventionen. Inga signifikanta resultat sågs på diastoliskt blodtryck och LDL. Slutsats Ett högt intag av magra mejeriprodukter jämfört med kolhydratrika livsmedel har måttlig (+++) evidensstyrka för att systoliskt blodtryck kan sänkas och måttlig (+++) evidensstyrka för att diastoliskt blodtryck, HDL eller LDL inte påverkas. Nyckelord Mejeriprodukter, mjölkprodukter, hjärtkärlsjukdom, hypertoni, blodtryck, blodfetter, lipoproteiner, RCT, crossover.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V16sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatsersv
dc.subjectmejeriproduktersv
dc.subjectmjölkproduktersv
dc.subjecthjärtkärlsjukdomsv
dc.subjecthypertonisv
dc.subjectblodtrycksv
dc.subjectblodfettersv
dc.subjectlipoproteinersv
dc.subjectRCTsv
dc.subjectcrossoversv
dc.subjectdairy productssv
dc.subjectmilk productssv
dc.subjectcardiovascular diseasesv
dc.subjecthypertensionsv
dc.subjectblood pressuresv
dc.subjectblood lipidssv
dc.subjectlipoproteinssv
dc.titleMagra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedelsv
dc.title.alternativeLow fat dairy products reduces systolic blood pressure, but does not improve other risk factors for cardiovascular disease – a comparison to carbohydrate rich foodssv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record