Handslaget i Tuve-Säve – en enkätundersökning om de medverkande elevernas uppfattningar
The Handshake project in Tuve-Säve – a questionnaire survey of the comprehension of the participating pupils
Abstract
Den definition av fysisk aktivitet som vi använt oss av har vi hämtat från Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom och den lyder ”All kroppsrörelse utförda av skelettmuskulaturen som resulterar i en ökad energiförbrukning”, detta oavsett syfte eller sammanhang. De rekommendationer för fysisk aktivitet som vi utgått ifrån var minst 60 minuters måttlig och högintensiv fysisk aktivitet dagligen. Tuve-Säve, där aktivitetsprojektet Handslaget hölls, ligger på Hisingen och är en av de 21 stadsdelarna i Göteborgs kommun. Stadsdelsnämnden har initierat det lokala Handslagsprojekt som genomförts under höstterminen 2006 och vårterminen 2007 i stadsdelens alla skolor som ett samarbete med tolv lokala idrottsföreningar. Handslaget var den nationella satsning som Riksidrottsförbundet på uppdrag av regeringen utfört under åren 2004- 2007 och sammanlagt har en miljard kronor satsats på detta. Handslaget var den största insatsen som gjorts inom svensk idrott. Målet med Handslaget var bland annat att öppna dörrarna för fler, satsa mer på flickors idrottande samt intensifiera samarbetet mellan idrottsföreningar och skola. Handslagsprojektet i Tuve-Säve har för de 189 berörda eleverna från stadsdelens femte- och åttondeklasser inneburit en regelbunden ”pröva-på-verksamhet”.
Vårt syfte har varit att undersöka de medverkande elevernas uppfattningar om Handslaget. Vi ville ta reda på de positiva samt de negativa aspekterna av projektet. Vi ville också synliggöra elevernas perspektiv på hur Handslaget skulle ha kunnat förbättras.
Vår målgrupp har varit alla elever i stadsdelen som medverkat i Handslagsprojektet. Eleverna var i 11- och 14-årsåldern. För att nå ut till alla eleverna valde vi att utföra en enkätundersökning. Inga tidigare enkäter inom passande område kunde hittas och därför utformade vi en enkät som testades i en mindre pilotundersökning. Efter en mindre ändring av enkäten utförde vi därefter den planerade undersökningen. Enkäten innehöll frågor kring elevernas uppfattning rörande Handslagets komponenter, deras vanor kring mat och fysisk aktivitet samt bakgrundsvariabler och en öppen slutfråga med möjlighet att ge förslag på förbättringar av Handslaget.
Den sammanlagda svarsfrekvensen var 85,19 %. Antalet elever som uppgav att de på grund av Handslaget börjat utöva någon form av fysisk aktivitet på fritiden var knappt 10 %, den andel elever som uppgett sig ha fått lust att börja med någon typ av fysisk aktivitet på fritiden var drygt 37 %. Då andelen elever som uppgav sig vara fysiskt aktiva dominerade över andelen som inte uppgav sig vara fysiskt aktiva kunde inga tydliga skillnader grupperna emellan ses gällande de resterande variablerna vi jämfört. Den totala andel elever som i vår enkätundersökning uppnådde rekommenderad daglig mängd fysisk aktivitet var mindre än 40 %. De sammantagna resultaten av elevernas uppfattningar av Handslaget visade att eleverna var övervägande positivt inställda. Andel elever som besvarade frågan om förbättringar inför framtida Handslag var cirka 55 %. Eleverna gav ett flertal förslag på hur Handslaget skulle kunna förbättras. Bland annat uppgav eleverna att den disponerade tiden kunde utökas och att ledarnas kompetens kunde stärkas samt att de i större utsträckning ville få välja aktiviteter själva. Vår slutsats inför framtida satsningar var att det behövs en diskussion kring tävlingsmoment i Handslaget samt att ledarnas och de medföljande lärarnas roller tas i beaktande.
Degree
Student essay
Other description
Folkhälsovetenskapligt program
Date
2007-06-12Author
Arvidsson Anna, Lennartsdotter Sara
Keywords
Handslaget; Enkätundersökning; Fysisk aktivitet; Elever; Uppfattning
Handshake; Questionnaire survey; Physical activity; Pupils; Comprehension
Language
swe