dc.contributor.author | Fransson, Ida | |
dc.contributor.author | Warén, Johanna | |
dc.date.accessioned | 2016-08-16T09:19:59Z | |
dc.date.available | 2016-08-16T09:19:59Z | |
dc.date.issued | 2016-08-16 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/45895 | |
dc.description.abstract | Foodservice kan likställas med det svenska ordet måltidsservice och innefattar verksamheter
inom både den privata och den offentliga måltidssektorn. Foodservice är en bransch som
ständigt är i utveckling och där ny kunskap ideligen erfordras. Aktuella ämnen såsom
ledarskap och genus har ofta kombinerats i tidigare forskning men debatten angående
kvinnligt och manligt ledarskap är även idag ytterst aktuellt. Studien syftar till att erhålla mer
kunskap angående kvinnliga ledares syn på sin yrkesroll inom foodservice. Studiens
frågeställningar avser att beröra respondenternas syn på karriär, förutsättningar som ligger till
grund för respondenternas framgångar i yrkeslivet samt respondenternas uppfattningar om
kvinnligt och manligt ledarskap. Studien har gjorts utifrån kvalitativa intervjuer med fyra
kvinnliga ledare inom foodservice, varav två från den privata sektorn och två från den
offentliga sektorn. Intervjuerna transkriberades och analyserades med hjälp av en kvalitativ
innehållsanalys där kategorier utarbetades. Resultatet visar att god självinsikt och positivt
tänkande är av stor betydelse för att lyckas i yrkeslivet och att begreppet karriär inte är en
drivkraft eller något som respondenterna har i beaktande. Resultatet uppvisar likaså att
respondenterna har åtskilliga utbildningar och lång yrkeslivserfarenhet, vilket har bidragit till
deras framgångar i yrkeslivet. Prestigelöshet och ödmjukhet är gemensamma karaktärsdrag
respondenterna emellan gällande deras ledarskap. Vidare visar resultatet att individen är av
den avgörande betydelsen i ledarskapet och att kön inte är betydelsefullt för hur ledarskapet
bedrivs. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT16-18 (2) | sv |
dc.subject | kvinnliga ledare | sv |
dc.subject | foodservice | sv |
dc.subject | ledarskap | sv |
dc.subject | karriär | sv |
dc.subject | genus | sv |
dc.title | Kvinnliga ledare verksamma inom foodservice | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |