dc.contributor.author | Barker, Viveca | |
dc.contributor.author | Dahlberg, Victoria | |
dc.contributor.author | Spetz, Maja-Lisa | |
dc.date.accessioned | 2016-08-16T09:24:03Z | |
dc.date.available | 2016-08-16T09:24:03Z | |
dc.date.issued | 2016-08-16 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/45897 | |
dc.description.abstract | Under en längre tid har svenska och globala myndigheter och organisationer varit eniga om
att köttkonsumtionen måste minska, trots det sker ingen betydande förändring. Sen 1960-talet
har köttkonsumtionen istället successivt ökat per person och år. En bakomliggande orsak är
att befolkningens attityder till att minska köttkonsumtionen tycks vara svåra att förändra. Till
år 2050 är målet att begränsa den globala uppvärmningen att inte öka mer än två grader.
Växthusgaserna måste minska med 80 procent där kött är en bidragande orsak. Vidare menar
Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) att konsumtionen av rött kött bör
begränsas. Anledning är att forskning visar att en hög konsumtion av rött kött under en längre
tid, kan utveckla tjock- och ändtarmscancer. Slutligen påverkas djurens livskvalitet negativt,
på grund av den höga efterfrågan på kött. Syftet med studien är att utforska konsumenters
attityder till att minska köttkonsumtionen, med fokus på hinder och drivkrafter. För att studera
attityderna genomfördes tre stycken fokusgrupper med totalt 15 deltagare, i åldrarna 22-68 år.
Materialet transkriberades och innehållet analyserades utifrån en hermeneutisk utgångspunkt.
Resultatet visar att deltagarna både ser hinder och drivkrafter med att minska sin
köttkonsumtion. De hinder som deltagarna beskriver är bland annat vanor, sociala relationer,
smak och kunskap. De drivkrafter som beskrivs för att minska köttkonsumtionen är bland
annat att statliga styrmedel bör förbättras, ekonomiska aspekter och ett ökat utbud av
vegetariska produkter. Studiens slutsats är att det är 13 deltagare som är positiva till att
minska sin köttkonsumtion, medan två inte kan tänka sig att minska på köttkonsumtionen. Det
är ingen av deltagarna som helt vill utesluta kött från kosten. Slutligen är det ingen av
deltagarna som har etik, miljö eller hälsa som primär drivkraft att minska sin köttkonsumtion. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT16-25 | sv |
dc.subject | Attityder | sv |
dc.subject | matval | sv |
dc.subject | köttkonsumtion | sv |
dc.title | Hinder och drivkrafter med minskad köttkonsumtion | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |