Show simple item record

dc.contributor.authorBarker, Viveca
dc.contributor.authorDahlberg, Victoria
dc.contributor.authorSpetz, Maja-Lisa
dc.date.accessioned2016-08-16T09:24:03Z
dc.date.available2016-08-16T09:24:03Z
dc.date.issued2016-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/45897
dc.description.abstractUnder en längre tid har svenska och globala myndigheter och organisationer varit eniga om att köttkonsumtionen måste minska, trots det sker ingen betydande förändring. Sen 1960-talet har köttkonsumtionen istället successivt ökat per person och år. En bakomliggande orsak är att befolkningens attityder till att minska köttkonsumtionen tycks vara svåra att förändra. Till år 2050 är målet att begränsa den globala uppvärmningen att inte öka mer än två grader. Växthusgaserna måste minska med 80 procent där kött är en bidragande orsak. Vidare menar Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen (WHO) att konsumtionen av rött kött bör begränsas. Anledning är att forskning visar att en hög konsumtion av rött kött under en längre tid, kan utveckla tjock- och ändtarmscancer. Slutligen påverkas djurens livskvalitet negativt, på grund av den höga efterfrågan på kött. Syftet med studien är att utforska konsumenters attityder till att minska köttkonsumtionen, med fokus på hinder och drivkrafter. För att studera attityderna genomfördes tre stycken fokusgrupper med totalt 15 deltagare, i åldrarna 22-68 år. Materialet transkriberades och innehållet analyserades utifrån en hermeneutisk utgångspunkt. Resultatet visar att deltagarna både ser hinder och drivkrafter med att minska sin köttkonsumtion. De hinder som deltagarna beskriver är bland annat vanor, sociala relationer, smak och kunskap. De drivkrafter som beskrivs för att minska köttkonsumtionen är bland annat att statliga styrmedel bör förbättras, ekonomiska aspekter och ett ökat utbud av vegetariska produkter. Studiens slutsats är att det är 13 deltagare som är positiva till att minska sin köttkonsumtion, medan två inte kan tänka sig att minska på köttkonsumtionen. Det är ingen av deltagarna som helt vill utesluta kött från kosten. Slutligen är det ingen av deltagarna som har etik, miljö eller hälsa som primär drivkraft att minska sin köttkonsumtion.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT16-25sv
dc.subjectAttitydersv
dc.subjectmatvalsv
dc.subjectköttkonsumtionsv
dc.titleHinder och drivkrafter med minskad köttkonsumtionsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record