• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vad ska vi äta till middag? En kvalitativ studie kring förhandlingen av gemensamma måltider i en romantisk relation

Abstract
Matval är ofta komplexa och förändras vid olika händelser under livet. Att bli tillsammans och flytta ihop med en partner kan ha stor betydelse för matvanorna och ofta påverkar individer i en romantisk relation varandra till olika ätbeteenden och livsmedelsval. Att utveckla hälsosamma matvanor är viktigt för hälsan och individuella interventioner bör även involvera människor i ens sociala närhet eftersom stöd från en partner visat sig vara viktigt för att kunna genomföra förändring. Studien syftar till att belysa aspekter som påverkar hur par förhandlar kring mat och måltider samt hur partners kan stödja varandra till hälsofrämjande förändringar av kosten. Studien har en fenomenologisk ansats och datainsamlingen har skett genom kvalitativa intervjuer med tre par och två enskilda individer i samboförhållanden. Studien utgår ifrån Food Choice Process Model i analysen av hur och vilka delar paren förhandlar om. Intervjusvaren har analyserats i en kvalitativ innehållsanalys där tre gemensamma teman identifierades, dessa var värderingar, att hitta ett gemensamt system och förändringar. Bland paren finns skillnader i uppfattningarna om vem som ska göra vad i hemmet. Paren förhandlar ofta om arbetsfördelning men för det mesta bestämmer kvinnan vad som ska inhandlas och hur det ska tillagas. Samtliga deltagare upplevde att deras matvanor förändrats sedan relationen inletts och oftast upplevde mannen att hans matvanor förbättrats medan kvinnan upplevde att de blivit sämre. Förhandlingen kring maten och måltiderna leder ofta till konflikt när paren kompromissar fram beslut utifrån sina individuella värderingar.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/45964
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_45964_1.pdf (756.5Kb)
Date
2016-08-16
Author
Griplund, Sandra
Keywords
Förhandling
intervjuer
matval
parrelationer
Series/Report no.
VT16-15
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV