Show simple item record

dc.contributor.authorEriksson, Fanny
dc.contributor.authorMartinson, Kristine
dc.date.accessioned2016-08-16T14:01:57Z
dc.date.available2016-08-16T14:01:57Z
dc.date.issued2016-08-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/45966
dc.description.abstractDen tekniska utvecklingen leder till innovativa lösningar. Inom vård- och äldreomsorgen utreds hur tekniken kan effektivisera hemtjänstens rutiner för dagligvaruinköp. Då de äldre som har hjälp med detta exkluderas från möjligheten att själva påverka och bli påverkade av den fysiska butiken, såg författarna en möjlig fördel med att involvera de äldre i hemtjänstens nya rutiner. Syftet med studien är därför att få ökad kunskap om hur e-handel av dagligvaror kan påverka äldres välbefinnande. Psykosociala och fysiologiska förändringar hos den åldrande människan gör att den mentala hälsan blir särskilt betydelsefull. Studiens design är en komprimerad etnografisk studie där intervjuer och observationer utförts med fem deltagare i åldrarna 87-97. Resultatet visar att deltagarna har förenklade matrutiner och att en önskan om sällskap vid matsituationer finns. Resultat visar också att deltagarnas tidigare erfarenheter och förhållande till mat påverkar hur de upplever skillnaden nu från förr. Hur deltagarna förhåller sig till surfplattan verkar beror på deras bakgrund, men flera av dem visar ett stort intresse för e-butiken. Dock delades uppfattningen att tekniken främst är riktad mot yngre. En möjlighet de äldre upplevde med e-butiken var som inspirationskälla, medan nedsatt syn och darrhänthet var de hinder de främst upplevde. De känslor som uppkom efter inköpstillfället var nyfikenhet, positivitet och en önskan om att vara delaktiga i inköpen. Viktiga slutsatser är därför att hemtjänsten vid ett införande av e-handel, bör överväga att involvera de äldre i processen. Den kunskap som framkom tyder på att detta kan påverka de äldres välbefinnande positivt. Dock efterfrågar författarna mer forskning inom området.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT16-17sv
dc.subjectdagligvarorsv
dc.subjecte-handelsv
dc.subjecthemtjänstsv
dc.subjectvälbefinnandesv
dc.subjectäldresv
dc.titleAtt åldras i en epok av teknisk utveckling - Om relationen mellan digitala matinköp och välbefinnande hos äldresv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record