"Jag vill veta vad novellen verkligen handlar om." En studie om förförståelsens påverkan på kämpande läsares förmåga att gå in, röra sig genom och gå ut ur föreställningsvärldar
Abstract
Syftet med denna studie är att få kunskap om hur kämpande läsares läsförståelse påverkas av lässtrategin förförståelse. Det är en del i en tvådelad studie där även kämpande läsares läsupplevelse undersöks. Undersökningen baseras på en enkät och ett frågeformulär som besvarats i samband med läsningen av två noveller vid två olika tillfällen. I föreliggande uppsats analyseras dock endast frågeformuläret. Även en del av de resultat som presenteras i Michael Tengbergs avhandling "Samtalets möjligheter. Om litteratursamtal och litteraturreception i skolan" (2011) och Torsten Petterssons fleråriga projekt "Litteraturen på undantag? Unga vuxnas fiktionsläsning i dagens Sverige" (2015) tas med i analysen eftersom studierna utgår från samma skönlitterära texter.
Studien baseras på den sociokulturella traditionen, främst det flerstämmiga klassrummet, och utgår från tidigare forskning om undervisning i lässtrategier. I studien används en kvalitativ forskningsmetod då sex respondenter har svarat på öppet ställda frågor om två noveller. Dessa svar analyseras med hjälp av Judith Langers (2005) teori om litterära föreställningsvärldar och Örjan Torells (2002) litterära kompetens.
Resultatet för studien som helhet visar att lässtrategin förförståelse i form av att samtala om novellens titel och novellen som genre gav eleverna en mer positiv upplevelse av läsningen och på så vis ökade motivation att läsa. Däremot tycks inte kämpande läsares läsförståelse påverkas nämnvärt av förförståelsen. En viktig slutsats är dock att det är viktigt att lärare är medvetna om hur de undervisar i lässtrategier, det vill säga vilka strategier de använder och hur dessa presenteras för eleverna. Resultatet antyder även att textvalet, författarens och karaktärernas kön, språket samt handlingens intrig, kan spela en avgörande roll för hur mycket kämpande läsare förstår av skönlitterära texter.
Degree
Student essay