dc.description.abstract | Nyckelord: Delaktighet, dilemma, inkludering, matematikundervisning, perspektiv, samspel och kommunikation.
Abstract
Syfte: Studiens syfte var att undersöka hur två matematiklärare bemöter de dilemman som uppstår kring elevers delaktighet i matematikundervisning. Vi har även belyst lärarnas egen syn på hur de kan hantera dessa dilemman.
Teori: Studiens teoretiska ram var det sociokulturella perspektivet, där vi inriktade oss mot det kommunikativa relationsinriktade perspektivet och dilemmaperspektivet. I det sociokulturella perspektivet sker lärandet i det sociala sammanhanget tillsammans med andra människor, och samspel och kommunikation är viktiga delar för att skapa engagemang, delaktighet och meningsfullhet för lärande. Det kommunikativa relationsinriktade perspektivet är ett praktiknära perspektiv där pedagogiska och didaktiska insatser tillsammans skapar förutsätt- ningar för delaktighet. I dilemmaperspektivet är utgångspunkten att i en inkluderande undervisning ska alla elevers lärande utvecklas, samtidigt som undervisningen ska ta hänsyn till alla elevers olikheter.
Metod: Den kvalitativa forskningsmetoden ligger som grund till studien, och det är den etnografiska ansatsen som använts och deltagande observationer har genomförts. Dessa observationer har kompletterats med semistrukturerade intervjuer och dokumentanalys. Bearbetning, tolkning och analys har, enligt den etnografiska ansatsen, skett under hela de deltagande observationernas gång, och har sammanställs till ett resultat som är redovisat utifrån delaktighetsbegreppet sex aspekter: tillhörighet, tillgänglighet, samhandling, erkännande, engagemang och autonomi.
Resultat: I studiens resultat fann vi att de dilemman som uppstod kring elevers delaktighet i matematikundervisningen till stor del gick att bemöta och hantera utifrån lärarens omsorg och förståelse för vad det är i lärmiljön som skapar svårigheter för elever. Vi såg att lärmiljön av- gjorde hur tillgänglig matematikundervisningen | sv |