dc.description.abstract | Syfte:
Syftet med föreliggande studie var att undersöka vilken yrkesroll specialpedagoger inom hörselhabilitering för barn och ungdom har samt att dokumentera specialpedagogernas beprövade erfarenhet avseende deras arbetsuppdrag för barn och ungdomar inom deras målgrupp.
Teori:
Det sociokulturella perspektivet som Lev Vygotskij är lärofader till har använts som teoretisk anknytning. Det sociokulturella perspektivet beskriver lärande som en aspekt av all mänsklig verksamhet. I Sverige framförs det sociokulturella perspektivet framförallt av Roger Säljö, professor i pedagogik. Han menar att allt vi lär oss, lär vi tillsammans med andra i en social process i ett sammanhang med andra.
Metod:
Studiens syfte och frågeställningar besvarades genom en kvalitativ metod. Semistrukturerade intervjuer, med fem yrkesverksamma specialpedagoger inom hörselhabiliteringen för barn och ungdom, har genomförts. Specialpedagogerna arbetar inom olika verksamheter, på geografiskt spridda platser i landet.
Resultat:
Medverkande specialpedagoger beskriver den specialpedagogiska yrkesrollen inom hörselhabiliteringen för barn och ungdom som ett mycket varierande arbetsuppdrag, som innebär allt från att vara ”spindeln i nätet” för att det ska fungera bra för teamets barn och ungdomar, till att ur hörselsynpunkt ha ett helhetsperspektiv för barn- och ungas delaktighet inom såväl hem-, skola- och fritid. Undersökningen visar att yrkesrollen som specialpedagog inom hörselhabilitering för barn och ungdom förutsätter goda kunskaper om hörselnedsättningens följder och förmåga att delge denna information till berörda. Vid genomförda intervjuer beskriver medverkande specialpedagoger bland annat hur en hörselnedsättning kan påverka barn och ungdomars delaktighet och samspel, inom såväl hem, fritid, förskola- och skolmiljö. Medverkande specialpedagoger har som målsättning, uppdrag och ambition att genom olika åtgärder förebygga att hörselnedsättningen inverkar negativt för deras målgr | sv |