dc.description.abstract | Syftet i uppsatsen är att undersöka vad elever finner för motiv för att engagera och intressera sig i sitt skolarbete, samt vilka relationer som eleverna anser vara betydelsefulla för deras intresse och engagemang i skolarbetet. Studien besvarar följande problemformuleringar; Vad beskriver eleverna som motiv för att intressera sig i skolarbetet? och Hur beskriver elever relationer till läraren som betydelsefulla för att främja intresse och engagemang i skolarbetet?
För att uppnå syftet och besvara problemformuleringarna har fem kvalitativa fokusintervjuer genomförts med tio elever i årskurs ett. Intervjuerna gjordes parvis. En kvalitativ tematisk analys av det empiriska materialet har gjorts (Braun och Clarke, 2006). Även De Caros (2011) metodologi för analys av empiri har använts vid analys av studiens resultat.
Studiens teoretiska utgångspunkt är, relationell pedagogik, som utgår från att människan verkar och skapas i samverkan och samvaro med andra människor. Inom relationell pedagogik läggs tyngden på dialog mellan individer och att individer möts. Vidare ses relationer som en tvåvägskommunikation mellan två parter (Aspelin & Persson, 2011).
Studiens resultat pekar på att eleverna bekräftar att relationer är viktiga, både för elevers kunskapsutveckling och för deras välmående. Resultatredovisningen är uppdelat i två avsnitt Att drivas av egen vilja och Samspel, för elevers skull. Utifrån studiens resultat bör lärare möta hela eleven, och därmed stärka elevens engagemang och intresse i skolarbetet.
Det den här studien bidrar med inom forskningsfältet är elevers perspektiv, vilket inte undersökts tidigare, i alla fall inte så unga elever som i den här studien. Verksamma lärare och andra intresserade kan se arbetet som en inblick i vad några elever ser som av vikt att ta hänsyn till för att de ska känna att de mår bra och presterar i skolan. | sv |