dc.description.abstract | Sammanfattning
Syfte: Studiens syfte är att undersöka vad lärare gör när eleverna inte kommer vidare i sin läsutveckling enligt lärarens undervisning för att nå detta syfte vill jag ha svar på följande två frågeställningar:
1. Hur identifieras de elever som behöver stöd i läsutvecklingen?
2. Vad och hur gör lärare när deras stöd inte räcker till?
Med stöd menas i studien lärarens hjälp till eleven beroende på var eleven befinner sig i sin utveckling.
Metod: Studien är en kvalitativ studie med intervjuer som datainsamlingsform. Intervjuerna gjordes med fem lärare som resulterade i sex intervjuer. Samtliga intervjuer har spelats in via ljudupptagning och därefter transkriberats.
Resultat: Resultatet i studien visar att lärare identifierar elever som inte kommer vidare i sin läsutveckling på olika sätt bland annat genom att de ser det i undervisningen, omognad hos eleven, genom tester eller att de identifierar eleven och därefter väntar. Resultatet visar vidare vad lärare gör när deras stöd inte räcker till: läraren provar en annan metod att lära eleven, diskuterar med sina kollegor i arbetslaget, pratar med specialpedagog eller specialläraren eller använder elevens föräldrar till hjälp.
Didaktisk konsekvens: Denna studies resultat kan hjälpa lärare och andra intresserade att ges en inblick hur verkligheten ter sig för, visserligen ett mindre antal, lärare samt att lärare kan reflektera över resultaten i denna studie med sin egen yrkesprofession.
En följd inom skolväsendet som resultatet i studien kan ge är att elever faller mellan och inte blir identifierade när de inte kommer vidare i sin läsutveckling. Flera av de tillvägagångssätt som respondenterna använde sig av fångade upp elever som inte knäckt läskoden. Men det är inte endast där som eleven kan fasta i sin läsutveckling. Även de eleverna som blir identifierade får vänta med att insatser görs. Tänk om de eleverna verkligen behöver stöd med en gång. Vem vinner på att vänta? Men även om det ageras direkt | sv |