Vi orkar inte äta upp. Elevers attityder om matsvinnets påverkan på miljön.
Abstract
Klimathotet blir allt tydligare vilket kan ses av konsekvenserna på både land och hav. För att minska påfrestningarna på klimatet behöver det ske omfattande attityd- och beteendeförändringar hos konsumenterna, men man behöver också arbeta mer effektivt med lärande för hållbar utveckling i grundskolan. Syftet med studien är att undersöka elevers attityder till miljöpåverkan med fokus på matsvinn samt undersöka om de arbetar med matsvinn i hem- och konsumentkunskapsundervisningen. En kvantitativ metod med enkät som verktyg har använts i genomförandet av studien. Utifrån resultatet kunde inga generella slutsatser dras. I diskussionen med koppling till tidigare teori och forskning framkommer det dock att man bör fokusera på hushållen som en del i arbetet med att minska matsvinnet. Det framkommer också att skolan behöver arbeta med varierande undervisningsformer som motiverar och utvecklar elevernas kognitiva förmågor.
Degree
Student essay