Hur manipulerad måltidsfrekvens påverkar energiintaget hos friska vuxna – en systematisk översiktsartikel
How altered meal frequency has an impact on energy intake in healthy adults - a systematic review
Abstract
Titel: Hur manipulerad måltidsfrekvens påverkar energiintaget hos friska vuxna – en
systematisköversikts artikel
Författare: Frida Bjerkås och Orsolya Toró
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017- 05 - 24
Bakgrund: Att förstå hur måltidsfrekvens påverkar energiintag är en viktig del i att förstå
varför friska vuxna utvecklar obesitas. Med mer kunskap om sambandet mellan energiintag
och obesitas kan råd angående måltidsfrekvens utformas för att hjälpa individen till bättre
aptitkontroll och ett mer kontrollerat energiintag. Med ett kontrollerat energiintag kan risken
att utveckla obesitas minska och därmed minskar även risken för följdsjukdomar som diabetes
och hjärt- kärlsjukdom.
Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att på ett systematiskt sätt kartlägga huruvida
måltidsfrekvensen påverkar energiintaget hos friska vuxna.
Sökväg Litteratursökning utfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökorden var:
ad libitum, meal frequency, eating frequency, energy intake, isocaloric, isoenergetic,
subsequent food intake, meal pattern och satiety
Urvalskriterier: Humanstudier av typen randomiserade kontrollerade studier, vilka innefattade
effektmåttet energiintag mätt efter en iso-kalorisk episod. Studier skrivna på engelska och
svenska med friska vuxna studiedeltagare.
Datainsamling och analys: Alla sökträffar granskades på titel- och abstract-nivå av två av
varandra oberoende personer. De artiklar som valdes ut granskades därefter i fulltext med SBUs
mall för “Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier”. Slutligen bedömdes
den sammanvägda evidensstyrkan för slutsatserna enligt GRADE.
Resultat: Tre studier med medelhög studiekvalitet identifierades. En av tre studier visade
signifikant skillnad i energiintag hos studiedeltagarna mellan kontroll- och interventionsperiod
beroende på måltidsfrekvens. Under interventionsperioden som innebar högre måltidsfrekvens
hade stuidedeltagarna ett lägre energiintag än under kontrollperioden. De andra två studierna
visade ingen signifikant skillnad i energiintag.
Slutsats: En förhöjd måltidsfrekvens under en iso-kalorisk episod tycks leda till ett minskat
energiintag som en akut effekt hos unga friska vuxna (låg evidens ++).
Nyckelord: Aptit, energiintag, hunger, måltidsfrekvens, ad libitum, iso-kalorisk
Degree
Student essay
Other description
Title: How altered meal frequency has an impact on energy intake in healthy adults - a
systematic review
Author: Frida Bjerkås and Orsolya Toró
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: 2017 - 05 - 24
Background: Understanding how meal frequency affects energy intake is an important part
of understanding why healthy adults develop obesity. With more knowledge of this
connection, advice concerning meal frequency can be designed to help the individuals to
better appetite control and a more controlled energy intake. With a controlled energy intake,
risk of developing obesity may decrease and thus also the risk of complications such as
diabetes and cardiovascular disease.
Objectives: The purpose of this review is to systematically assess how meal frequency affects
the energy intake of healthy adults.
Search strategy: Literature search was performed in the databases PubMed, Scopus and
Cochrane. Keywords where: ad libitum, meal frequency, eating frequency, energy intake,
isocaloric, isoenergetic, subsequent food intake, meal pattern and satiety
Selection criteria: Randomized controlled trials based on humans, which measured energy
intake after an iso-caloric episode. Studies written in English and Swedish with healthy adult
study participants.
Data Collection and Analysis: All search hits were examined based on title and abstract by
two individuals independently. The chosen articles were thereafter analysed in full text
through the SBU form “Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier” a quality
assessment model for randomized controlled trials. Finally, the combined evidence strength
was measured according to GRADE.
Results: Three studies in medium high study quality were identified. One of three studies
showed a significant difference in energy intake between participants in the control- versus
the intervention period depending on meal frequency. During the intervention period which
meant a higher meal frequency, the participants had a lower energy intake than during the
control period. The other two studies showed no significant difference in energy intake
depending on meal frequency.
Conclusion: An increased meal frequency during an iso-caloric period seems to lead to a
deacrease in energy intake as an acute effect amongst young healthy adults (low evidence ++)
Keywords: Appetite, energy intake, hunger, meal rate, ad libitum, iso-caloric
Collections
View/ Open
Date
2017-06-07Author
Bjerkås, Frida
Toró, Orsolya
Keywords
Aptit
energiintag
hunger
måltidsfrekvens
ad libitum
iso-kalorisk
Appetite
energy intake
meal rate
iso-caloric
Language
swe