Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor
The Effect of Soy Isoflavones on Blood Pressure in Postmenopausal Women
Abstract
Titel: Effekt av sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor
Författare: Cecilia Assarsson & Camilla Hansson
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-05-23
Bakgrund: Under klimakteriet minskar successivt produktionen av östrogen hos kvinnor. Det ökar risken att drabbas av hypertoni vilket är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Eftersom hormonbehandling kan öka risken för bröstcancer finns ett intresse för sojaisoflavoner då de har östrogenliknande egenskaper.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka det vetenskapliga underlaget för effekten av supplementering med sojaisoflavoner på blodtryck hos postmenopausala kvinnor.
Sökväg: Litteratursökningar av originalartiklar gjordes i två databaser, PubMed och Scopus, för att täcka så mycket som möjligt av det befintliga vetenskapliga underlaget för frågeställningen. Följande sökord och MeSH-termer användes: blood pressure, hypertension, soy isoflavones, isoflavone supplement, phytoestrogens, menopause, postmenopause, postmenopausal women och climacteric.
Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var randomiserade kontrollerade studier (RCT) på engelska eller svenska, postmenopausala kvinnor med utebliven menstruation i minst tolv månader och studier som undersökte sojaisoflavoners effekt på blodtryck. Exklusions-kriterierna var sjukdomstillstånd utöver obehandlad hypertoni och kombinationsbehandling. Effektmått var systoliskt och diastoliskt blodtryck.
Datainsamling och analys: Fem studier inkluderades och granskades sedan utifrån SBU:s mall för randomiserade studier. Evidensgradering av effektmåtten gjordes enligt GRADE.
Resultat: Fyra av studierna visade inte på någon sänkning av SBP i interventionsgrupperna jämfört med kontrollgrupperna. Endast en studie visade på en signifikant sänkning av SBP. För effektmått DBP fanns ingen signifikant skillnad mellan intervention och kontroll i samtliga studier.
Slutsats: Det finns måttlig (+++) evidens för att supplementering med sojaisoflavoner inte sänker SBP hos postmenopausala kvinnor. Gällande supplementering med sojaisoflavoner på DBP är evidensstyrkan hög (++++) för att det inte finns någon sänkande effekt på blodtryck.
Nyckelord: Blodtryck, hypertoni, sojaisoflavoner, fytoöstrogener, menopaus, postmenopausala kvinnor
Degree
Student essay
Other description
Title: The Effect of Soy Isoflavones on Blood Pressure in Postmenopausal Women
Author: Cecilia Assarsson & Camilla Hansson
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 23, 2017
Background: During menopause the production of estrogen in women gradually decreases. This increases the risk of hypertension which in turn can cause cardiovascular disease. Hormone replacement therapy has been shown to cause breast cancer which has sparked an interest in soy isoflavones and their estrogen like properties.
Objective: The objective of this systematic review was to examine the scientific evidence regarding the effect of supplementation with soy isoflavones on blood pressure in postmenopausal women.
Search strategy: Searches were conducted in two data bases, PubMed and Scopus, to cover as much as possible of the existing scientific evidence that was relevant for the objective. Following words and MeSH terms were used: blood pressure, hypertension, soy isoflavones, isoflavone supplement, menopause, postmenopause, postmenopausal women and climacteric.
Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled trials in English or Swedish, postmenopausal women whose last menstruation occurred at least twelve months prior and studies examining the effect of soy isoflavones on blood pressure. Exclusion criteria were diseases other than untreated hypertension and combination therapy. The outcome measures were systolic and diastolic blood pressure.
Data collection and analysis: Five studies were included and critically reviewed with SBU’s guide for randomized studies. Grading of the evidence were made according to GRADE.
Main results: Four of the studies did not show a decrease in SBP in the intervention groups compared to the control groups. Only one study showed a significant decrease in SBP. For the outcome measure DBP there was no significant difference between the intervention and control group in either of the studies.
Conclusions: There is moderate (+++) evidence that supplementation with soy isoflavones does not lower SBP in postmenopausal women. Regarding supplementation with soy isoflavones on DBP, there is strong (++++) evidence that it does not have any lowering effect on blood pressure.
Keywords: blood pressure, hypertension, soy isoflavones, phytoestrogens, menopause, postmenopausal women
Collections
View/ Open
Date
2017-06-07Author
Assarsson, Cecilia
Hansson, Camilla
Keywords
Blodtryck
hypertoni
sojaisoflavoner
ytoöstrogener
menopaus
postmenopausala kvinnor
blood pressure
hypertension
soy isoflavones
phytoestrogens
menopause
postmenopausal women
Language
swe